Maandag 30/01/2023
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnMarnix Peeters

Woke is een zeer schadelijk verschijnsel, zei mijn vrouw

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.

Marnix Peeters

Ook Het Belang van Limburg had mijn vrouw over haar boek geïnterviewd. De titel luidde: Vrouw Marnix Peeters maakt schrijversdebuut met ‘Boef’.

‘Hoera voor het heerlijke boek, boe voor de titel!’ reageerde iemand op Facebook.

‘Nochtans niets van gelogen’, reageerde de auteur van het stuk.

Wat zou er mis kunnen zijn met het aanduiden van die relatie?, zei mijn vrouw. Ik ben toch jouw vrouw? Jij bent al tien jaar bekend als schrijver, en je bent bovendien de enige Limburger in dit huwelijk, je wordt elk jaar genomineerd voor Limburger van het jaar. Nogal wiedes dat een lokale krant die link legt.

Wat een mooi vergeten woord, zei ik. Wiedes.

Ik vind het heel goed dat mensen het opnemen voor zwakken en minderen, zei mijn vrouw, maar ik hoef beschermd noch bevrijd te worden, dank u. Elke oproep in die richting duwt mij weer een plaats naar achteren. Ik ben geen arme muts, maar door te gillen dat ik niet als jouw vrouw mag worden benoemd, behandel je me wel zo. Hou op. Wees sterk, doe je best, help oude vrouwtjes oversteken, lieg niet, wees zuinig met discrimineren en wees goed jegens de dieren. Dat zal ons een heel stuk verder brengen dan de hele dag de lage waters af te speuren op spijkers.

‘Jegens’ is ook mooi, zei ik.

Woke is een zeer schadelijk verschijnsel, zei mijn vrouw. Het focust op details, het vergeet de essentie, het zet aan tot zelfprofilering en je bereikt er precies het tegenovergestelde mee van wat je beoogt. Het is Naast De Kwestie Lullen 2.0. Politici, van oudsher de keizers van deze discipline, wrijven zich in de handen: van het moment dat het over de wachtlijsten in de zorg begint te gaan, de drama’s in de jeugdpsychiatrie, het klimaat of de achterstand bij justitie, zoom je in op een trendy futiliteit of begin je hard tekeer te gaan over een modieuze bagatel, en je kunt fluitend naar huis – ’s anderendaags staan geheid de kranten vol met analyses van en bespiegelingen over je opgeblonken beuzeling.

In plaats van dan kritisch te zijn, doen wij joelend mee. Wij zijn gestopt met te zeggen: ‘Antwoord nu eens op de vraag’, wij huppelen liever als jonge vaarzen achter Conner Rousseau en Jan Jambon aan, de sappige weiden van de nietszeggendheid tegemoet. Wij geven onze leiders een vrijgeleide om eender welk strovuurtje tot inferno uit te roepen, om aan een natte voetzoeker de dreiging van een neutronenbom toe te kennen. De media zouden elke dag een kwart van hun zend- en leestijd moeten besteden aan het herhalen van elementaire facetten. Zeggen: in Brussel wordt er nog steeds druk over ons aller hoofden heen over de hoofddoek gediscussieerd, maar wij gaan nog eens uitvissen waarom een kwart van de bussen niet rijdt en vragen wanneer we eindelijk kunnen beschikken over de laatste zelfmoordcijfers, zodat we daar in de preventie soepel op kunnen inspelen.

Sinds kort heet dat ‘snel schakelen’, zei ik. Als hij ergens soepel op wil inspelen, zegt Wouter Beke: ‘We gaan snel moeten schakelen.’ Waarna doorgaans alles bij het christendemocratische oude blijft.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234