Zondag 29/05/2022

OpinieAlain Gerlache

Woest in Brussel, poeslief in Namen: de dubbele Waalse strategie van de N-VA

Alain Gerlache. Beeld DM
Alain Gerlache.Beeld DM

Journalist Alain Gerlache overschouwt de politieke actualiteit. Hij doet dat afwisselend met oud-journalist Walter Zinzen en oud-journalist en -politicus Siegfried Bracke.

Alain Gerlache

De Franse musicoloog Philippe Beaussant, lid van de Académie Française en een groot kenner van de barokmuziek, waarvan Antonio Vivaldi een van de eminentste vertegenwoordigers was, beschreef die tijd als “een wereld waarin alle tegenstellingen harmonieus mogelijk zouden zijn”. Als we die definitie op de Vivaldi-coalitie toepassen, is er duidelijk nog werk aan de winkel. Tegenstellingen zijn er genoeg maar de harmonie is minder evident, zelfs binnen de partijen – kijk naar de CD&V. In een interview in De Standaard waarschuwde Pieter De Crem zijn partij: “Als we in Vivaldi meestappen, zullen we oppositie moeten voeren binnen de meerderheid.”

Dat idee is interessant maar niet nieuw. In de paars-groene regering 1999-2003, die in werkelijkheid veel turbulenter was dan de voorstelling die er nu vaak van wordt gemaakt, probeerde een van de leiders van Ecolo de felste groene tegenstanders van de regeringsdeelname te sussen met een origineel concept: ‘participoppositie’. Het resultaat was vernietigend: Ecolo verloor meer dan de helft van zijn zetels. En de uitvinder van die briljante formule eindigde zijn loopbaan bij de PS.

Op zoek naar harmonie hebben de toekomstige regeringspartners vorige donderdag in de Kamer hun stichtingsdaad gesteld, door een verlenging van de minderheidsregering van Sophie Wilmès met twee weken goed te keuren. Dat heet een begin in mineur. Een heel verschil met de N-VA, die alle registers opentrok, inclusief kreten, gebaren en zelfs vloeken, om te protesteren tegen het verraad van deze ‘door de Franstaligen gedomineerde’ coalitie. Dat belooft voor de dag waarop de regeringsverklaring zal worden voorgesteld.

Zo ver kijken de partijen van Vivaldi nog niet, ze hebben het te druk met de verdeling van de postjes en de officiële aanstelling van de informateur en waarschijnlijk ook de eerste minister. Zeggen dat België dit zonnige weekend met ingehouden adem op de bekendmaking van die gelukkige uitverkorene zat te wachten, zou een overdrijving zijn.

Een nieuwe Vlaams-Waalse Alliantie?

In Wallonië was het dit weekend hoe dan ook feest. Of beter, zonder het virus was het feest geweest. Sander Loones, volksvertegenwoordiger van de N-VA – en niet een van de minsten – profiteerde van de gelegenheid om in de krant Le Soir een boodschap tot de Walen te richten. Eigenaardig toeval: ze verscheen op de dag van de woelige zitting in de Kamer. Maar wat een verschil in toon! Eerst dacht Loones blij terug aan zijn aanwezigheid in Namen op het feest van vorig jaar. “Met volle teugen genoot ik toen mee van uw Waalse feestdag. Concerten, straattoneel en volksspelen. Muziek, zang en gelach. Jenever in alle mogelijke kleuren en rood klauwende hanen. Gedreven en gezellig Waals patriottisme.”

Daarna spoorde hij de Walen aan om hun lot in eigen handen te nemen. “Zitten jullie echt te wachten op opnieuw een Vlaming als federaal minister van Binnenlandse Zaken om de veiligheid bij jullie thuis te garanderen? Is een minister van Justitie afkomstig uit Vlaanderen echt noodzakelijk om recht en rechtvaardigheid te garanderen in Wallonië? Wordt het nu niet écht tijd dat Wallonië zijn lot meer in eigen handen neemt? Vanzelfsprekend in correcte, loyale en zelfs hartelijke afspraken met Vlaanderen, ook solidair en financieel.”

Eigenlijk verschilde dat niet zoveel van het betoog van Jean-Claude Marcourt, de voorzitter van het Waals parlement, in Namen: “We mogen niet bang zijn om onze verantwoordelijkheden op te nemen en de bevoegdheden te verzekeren waar onze toekomst van afhangt.” Minister-president Elio Di Rupo deed er een schepje bovenop: “De toekomst van ons Wallonië hangt in essentie af van ons gedrag, met andere woorden, op de eerste plaats van onze mentaliteit, onze wil, ons zelfvertrouwen.” De Vlaamse minister-president Jan Jambon, die op de eerste rij van het Waalse parlement naast hem zat, verborg na afloop zijn tevredenheid niet: “Deze toespraken zijn me sterk bevallen. Ik ben blij dat ik meer volwassen mensen zie die hun lot in eigen handen willen nemen.”

Is dit het begin van een Nieuwe Vlaams-Waalse Alliantie die het land vanuit de deelstaten zal hervormen? Op voorwaarde dat men Brussel niet vergeet en evenmin de Duitstaligen, die net het eeuwfeest van hun aanhechting bij België hebben gevierd, zal het idee bij sommige Waalse regionalisten in de smaak vallen. Zou dat de weg zijn naar een België waarin alle tegenstellingen harmonieus mogelijk zouden zijn?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234