Zaterdag 20/07/2019

Standpunt

Winter- of zomertijd: toont Europa zich zelfs in kleine zaken kleintjes?

Beeld Eric de Mildt

Roel Wauters is journalist bij De Morgen.

Eind oktober 2004, in de week voordat iedereen zijn klok een uur zou terugdraaien, kondigde toenmalig president Fidel Castro aan dat voortaan in Cuba het winteruur was afgeschaft. Orkaan Charly had net voordien de belangrijkste elektriciteitscentrale verwoest. Om de gevolgen van de talrijke stroompannes in te perken, moest het langer licht blijven. Een autoritair regime speelt zoiets klaar in een vingerknip.

In Xinjian, de uiterst westelijke provincie in China, leeft de bevolking al decennia twee uur later dan in de rest van het land. Toch legt het centraal gezag op dat de klok gelijkgesteld moet worden met Peking. Een autoritair regime speelt zoiets klaar in een vingerknip.

Nu heeft de Europese Commissie beslist om onze uurrekening om te gooien. De lidstaten moeten voor het einde van dit jaar kenbaar maken of ze definitief wil overstappen op zomer- dan wel wintertijd.

Is het dan mogelijk dat België en Nederland plots in een andere tijdzone belanden? Theoretisch kan alles, zo liet Europees commissaris Violeta Bulc optekenen. 

De kans is echter klein dat het ooit zover komt. De landen in het noorden neigen eerder naar permanente wintertijd, in het zuiden willen ze het hele jaar langer licht. Iedereen wil een coherente tijdzone, maar een snelle consensus zit er niet aan te komen. Meer nog: het zit er dik in dat er, op korte termijn, weinig in huis komt van het hele plan. 

"Europa moet zich groots tonen in de grote zaken, klein in de kleinere", zei Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker bij zijn aantreden in 2014. De afschaffing van het zomeruur tijd gaat dan wel heel wat mensen aan, in het licht van – we noemen maar wat – de vluchtelingencrisis of de brexit, kunnen we de kwestie als 'klein' omschrijven.

Daadkrachtig? 

Toch richtte Juncker alle spotlights op het voorstel. Er was een grote bevraging, maar was het wel een feest van de democratie? Dat een overtal aan Duitsers deelnam aan de enquête werd even buiten beschouwing gelaten. In zijn State of the Union, eerder deze week, kwam hij er nog maar eens op terug. Een handig afleidingsmanoeuvre, even bewijzen dat Europa wel degelijk dicht bij de mensen staat? Dat Europa wel daadkrachtig kan zijn?

De realiteit is weerbarstiger. Een schijnbaar banale beslissing, zoals het uur uniform maken, speelt Europa niet klaar in een vingerknip – in tegenstelling tot Cuba en China. Dat heeft niets te maken met autoritair gezag, gelukkig maar. Wel met autoriteit en geloofwaardigheid. Als Europa opnieuw faalt om een compromis te bereiken, toont het zich kleintjes, zelfs in de kleine zaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden