Woensdag 31/05/2023
Donald Trump. Beeld AFP
Donald Trump.Beeld AFP

taalcolumn

Wilt u schrijven zoals Donald Trump? Download dan Tiny Hand

Schrijfster Ann De Craemer heeft een taalblog op deze site. Rode draad: haar fascinatie voor taal. Van spreekwoorden tot verspreking; van kromtaal tot heerlijk helder; van Middelnederlands tot smileys. Vandaag: de teloorgang van het handschrift, en het gloednieuwe Donald Trump-lettertype.

Ann De Craemer

Hoe vaak gebruikt ú nog pen en papier? Ikzelf bijna alleen nog wanneer ik op het scherm moeizaam uit mijn woorden geraak. Het tragere tempo waartoe mijn hand me dan noopt te schrijven, helpt als bij wonder om meer klaarheid te scheppen.

Maar het is een toetsenbord waarmee ik in 80 procent van de gevallen schrijf. Ons handschrift, aldus de Amerikaanse onderzoekster Anne Trubek, zal dan ook binnenkort uitsterven. Erg vindt ze dat niet: niemand, zegt ze, kerft nog woorden in steen of doopt zijn pen in een inktpot — en dat vinden we ook geen verlies.

Ik vrees dat Trubeks voorspelling zal uitkomen, en waarom ik dat jammer vind, kunt u in deze eerdere column lezen. Als we niet langer met de hand zullen schrijven, zullen veel mensen van mijn generatie en ouder, die nog een (quasi-)computerloos tijdperk hebben meegemaakt, daar beslist met een vleugje heimwee aan terugdenken. Apple speelt nu al handig in op die nostalgische reflex: sinds de release van iOS10 in september kun je met je iPhone of iPad handgeschreven berichten versturen.

Ann De Craemer. Beeld Eric de Mildt
Ann De Craemer.Beeld Eric de Mildt

Het handschrift is een stervende zwaan, en misschien net daarom aan zijn laatste krachtige gezang bezig. Wie ook een stervende zwaan is en binnenkort gewoon kan typen in zijn eigen handschrift, is Donald Trump. Meer nog: iederéén kan sinds kort ‘schrijven’ zoals The Donald. In de States werd afgelopen vrijdag een geheel nieuw font de wereld in gestuurd, gebaseerd op het handschrift van de Republikeinse presidentskandidaat.

Trump is een Twitterverslaafde maar gebruikt daarnaast geen computer: hij heeft alleen een iPhone. Wanneer hij interviews wil nalezen, printen zijn medewerkers die uit en noteert Trump zijn commentaar met de hand. Zijn opmerkingen, zoals in dit artikel voor Vanity Fair, zijn zeer Trumpiaans en variëren van BAD WRITER tot BAD PICTURE en OH REALLY? Het is op basis van onder meer die notities dat Mark Davis, grafisch vormgever bij de populaire Amerikaans website Buzzfeed, het Trump-lettertype heeft ontwikkeld. De naam? Tiny Hand, een duidelijke sneer naar Trumps kleine handen, waarmee zijn tegenstanders al meermaals de spot dreven.

Ik heb Tiny Hand gedownload, wat u ook hier gratis kunt doen, en het ziet er als volgt uit:

. Beeld Ann De Craemer
.Beeld Ann De Craemer

Wat u persoonlijk met dit lettertype kunt aanvangen? Als u een Trump-aanhanger bent, zult u zich voortaan beter met uw idool kunnen identificeren. Bent u dat niet — wat ik vurig hoop — dan kunt u, wanneer u last heeft van een passief-agressieve bui bij het aanhoren van de woordenbrij die uit ’s mans spraakorgaan komt, uw toetsenbord teisteren met de woorden WRONG en PUPPET, tot de kalmte weer over u nederdaalt. De Amerikaanse site Co.Design heeft echter de beste suggestie: "Wel, verdorie, als u echt als The Donald wilt zijn, dan zou u Tiny Hand kunnen gebruiken om waardebonnen te ontwerpen die u uitdeelt aan de jonge meisjes in uw buurt, inwisselbaar op de dag dat ze 18 jaar worden, voor een overnachting in eender welke hotelkamer."

We kunnen met Tiny Hand tijdens de verkiezingsnacht van 8 november ook foto’s van Trump opleuken. Ik doe alvast een voorstel:

Donald Trump. Beeld Ann De Craemer
Donald Trump.Beeld Ann De Craemer

Na 8 november hoop ik dat Tiny Hand even snel de vergetelheid mag ingaan als Donald Trump zelf. Als het font toch overleeft, moge het dan de nieuwe Comic Sans worden: een lettertype dat meteen een duidelijk gebrek aan goede smaak verraadt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234