Zondag 07/03/2021

Lezersbrieven

Wil men in Vlaanderen eindelijk inzien dat we niet beter af zijn met dit (eigen) bestuur?

null Beeld Livios
Beeld Livios

N-VA en zonnepanelen

Bij de eerste Vlaamse regeringen was er de slogan ‘Wat we zelf doen, doen we beter’. Nu, enkele decennia later, blijkt dat men die slogan waarschijnlijk nog het liefst uit de notulen zou willen laten verwijderen. De Vlaamse regering komt tegenwoordig zelfs niet eens in de buurt van wat die slogan zou moeten inhouden.

Ons gewest heeft al sinds 2014 regeringen die gedomineerd worden door N-VA, dé partij die haar bestaan rechtvaardigt precies in het waarmaken van die slogan. Daarom lijkt wat we de laatste week met het zonnepanelenfiasco hebben meegemaakt op iets waarvan ik me afvraag: ‘Is dat nu karma?’

Het was toch N-VA die al van bij het begin van haar ontstaan erop hamerde dat Vlaanderen niet goed werd bestuurd door die vermaledijde ‘linkse’ regeringen. Vooral de socialisten waren de gebeten hond, met de beslissingen over de groenestroomcertificaten als speerpunt in de aanvallen.

Nu maken we dus mee dat diezelfde N-VA zich ook stoot aan diezelfde steen. Eigenlijk nog erger. De groenestroomcertificaten zijn allicht te lang aangehouden, maar waren wel een ‘last’ die verdeeld werd over vele schouders. Nu hebben we echter een flater die zou terechtkomen op de schouders van zij die de belofte van de regering vertrouwden.

Er is nu een regeling uitgewerkt om die gezinnen die door dit fiasco schade zullen lijden een eenmalige vergoeding te geven. Mag ik benieuwd zijn of men daaraan genoeg heeft om er weer eens mee weg te komen? Of het nu ook weer van hen zal afglijden als water van een regenjas? Of wil men in Vlaanderen toch eindelijk inzien dat we niet beter af zijn met dit (eigen) bestuur.

Alex Michiels, Dendermonde

Tofste jaren?

Er ging en gaat tijdens deze crisis heel veel aandacht naar de 65-plussers. Wat ook belangrijk is, maar jongeren komen hierdoor steeds op de tweede plaats. Dat ze bij het vormen van de regels voor de sociale bubbels geen rekening gehouden hebben met jongeren op internaat, hogeschool of universiteit is wel duidelijk. Een aanpassing van de regels wat betreft sociaal contact voor jongeren is broodnodig.

Jongvolwassenen leven al voor te lange tijd in een sociaal isolement en dat heeft duidelijke gevolgen. Dit merken we niet alleen op school (op de weinige dagen dat we aanwezig moeten zijn), maar ook thuis, wanneer we voor de zoveelste keer weer onze schooldag beginnen voor een computerscherm. Dit werkt allemaal zeer demotiverend. Een klasgenoot waar je tijdens de pauze eens een babbeltje mee kan slaan, een leerkracht die je direct een handje kan toesteken bij het niet begrijpen van moeilijke leerstof, worden gemist.

Ook binnen een klasgroep merk je de invloed van de strenge maatregelen. Wat betreft het secundair onderwijs heb je normaal gezien gedurende het schooljaar nog enkele uitstappen, soms zelfs reizen naar het buitenland. Dit zijn dingen waar je naar uitkijkt en waardoor je als klasgroep ook dichter naar elkaar toegroeit.

Wat volgens velen de tofste jaren van ons leven zouden zijn, gaan nu gewoon aan ons voorbij. We kunnen er niet optimaal van genieten. Het afspreken met vrienden, gaan shoppen met meer dan twee personen, het vrij rondlopen zonder mondmasker, de festivals... Het gemis is groot.

Dus geef de jongeren alsjeblieft zoveel mogelijk van hun sociaal contact terug en laat ons opnieuw onze gewone levens stilaan oppakken, in de mate van het mogelijke.

Maud Goossens, Temse

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234