Zaterdag 24/07/2021

OpinieKatrien Goethals

Wij weten hier allemaal: Trump zal vechten tot het bittere einde

null Beeld EPA
Beeld EPA

Katrien Goethals woont al 17 jaar met haar Amerikaanse echtgenoot en twee zonen van 19 en 21 aan de oostkust van de VS. Ze heeft zowel de Belgische als de Amerikaanse nationaliteit.

Trump klinkt dictatoriaal, Biden hoopvol. De blauwe golf bleef uit, mijn land is verdeeld als nooit tevoren. Met die gedachten ging ik op verkiezingsnacht slapen.

Democratische vrienden en familieleden reageerden de voorbije dagen gelaten. We zijn zenuwachtig. Vorig weekend nog werd een vriendin bijna van de weg gereden. Ze heeft een sticker van Biden op haar wagen. Een Trumper volgde haar kilometers al toeterend in zijn pick-uptruck met de Amerikaanse vlaggen achterop. De mensen zijn bang en verwijderen hun Biden-stickers of borden in de voortuin. Een vriendin belde huilend: “Laat het niet waar zijn dat hij weer wint”. Een vriend heeft het over een zachte burgeroorlog in de maak en een andere vriendin in Atlanta, Georgia – waar Biden nu lijkt te winnen – denkt ook dat het vuil wordt en dat de protesten kunnen leiden tot burgergeweld of zelfs een burgeroorlog. De republikeinse kennissen horen we niet, ze zijn bijzonder stil. Geen boodschappen op de gsm, geen telefoontjes, absolute stilte. Vreemd.

De vriendin van mijn zoon, die in Washington DC woont, vertelde dat bedrijven en organisaties werknemers aanraden weg te blijven. Het voelt als de stilte voor de storm. Alles is mogelijk en niemand die met zekerheid weet wat er komt.

Velen van ons begrijpen niet hoe Trump in 2020 meer stemmen kan behalen dan in 2016. Zelf schrik ik daarvan. Ik woon al jaren in de VS, ben getrouwd met een Amerikaan, heb Amerikaanse familieleden en veel Amerikaanse vrienden, zowel republikeinen als democraten. Ik maak graag een praatje met mensen en veronderstel dat ik soms dingen hoor die ze liever niet aan vreemden of opiniepeilers vertellen. Dat doet geen deugd.

Bezinning

Wat betekent dit nipte resultaat voor de democraten en dit land? Waarom slaagden de democraten er niet in om meer Trump-kiezers terug te winnen? De democraten moeten zich daarover bezinnen. Is er een structureel probleem in de democratische partij? Of zijn de Amerikaanse samenleving, cultuur en tijdsgeest zodanig geëvolueerd dat de populistische boodschap van Trump – zoals de populistische roep in West-Europese landen –meer en meer navolging heeft? Ik vrees het laatste.

In binnen- en buitenland zien sommigen Trump als een clown. Zijn kiezers worden door velen beschouwd als idioten. Wij dachten dat ze na vier jaar destructief populisme en weinig constructieve daden wel tot inkeer zouden komen. Niet dus. Trump slaagde erin om bij enkele bevolkingsgroepen zijn aanhang fors te vergroten. De blanke mannen uit de werkende klasse hebben blijkbaar nog in grotere getale voor hem gestemd dan in 2016. Ze geloven meer dan ooit dat hij hun leven beter maakt. Quod non.

Macho

Trump wist ook beduidend meer steun te vinden bij oudere latino-kiezers. Jonge latina’s vertellen me dat immigratie of de beruchte ‘muur’ voor hen alvast geen doorslaggevende factor is. Sommigen zijn nog altijd gewend aan het regime en de machocultuur in hun vroeger thuisland: Trump is de sterke man. Anderen, niet het minst Amerikanen van Cubaanse origine, laten zich inpakken door het praatje dat Biden een socialist is.

Wij weten hier allemaal: Trump zal vechten tot het bittere einde. Hij zal olie op het vuur blijven gooien. Hij roept zijn aanhang op om te protesteren, lees: desnoods met geweld. En die jongens zíjn gewapend! Een Trump verliest niet. Ook als hij zou winnen, zullen de agressie en de bereidheid tot geweld geheid toenemen. De kans op burgergeweld boezemt me angst in. Internationaal wacht een nog dieper isolement.

Een overwinning van Biden zal – hoop ik – wat rust brengen. Ik zie Biden als een overgangspresident die op nationaal vlak de gemoederen bedaart en de partijen weer dichter naar elkaar brengt. Als de senaat overwegend republikeins blijft, zal hij het evenwel moeilijk krijgen veranderingen door te drijven. Een uitgesproken conservatief hooggerechtshof werkt in zijn nadeel. Op internationaal vlak zou president Biden een grote verbetering betekenen. We zouden opnieuw meer respect krijgen van onze bondgenoten en opnieuw aansluiten bij internationale organisaties en verdragen.

Einde van de democratie

In het beste geval zal in de komende dagen, in het slechtste geval in de volgende weken duidelijk worden wie de volgende president van de VS wordt. Ik hoop – een beetje tegen beter weten in – dat de bevolkingsgroepen weer wat dichter bij elkaar komen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Trump uiteindelijk een weliswaar dramatische voetnoot in de geschiedenis van de VS zal blijken.

Nog eens 4 jaar Trump is voor ons een ware nachtmerrie. We zijn bang voor geweld en de onrust en het totaal gebrek aan menselijk respect die hiervan het gevolg zouden zijn. We vrezen onze democratie te zullen moeten inleveren. Maar waar we heel dichtbij het meest voor vrezen is een nog diepere kloof in de familie. Ik houd de gedachte af, uit zelfbehoud.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234