Zondag 19/05/2019

Standpunt

Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend

Bart Eeckhout is senior writer bij De Morgen.

Wij van Wc-eend adviseren Wc-eend. Aan die oude reclameslogan moesten we denken bij de evaluatie van de taxshift door werkgeversorganisatie Voka. Volgens Voka levert die door hen zo bejubelde taxshift gezinnen mooie nettowinst op. Anders gezegd: wij van Voka adviseren de Voka-taxshift.

Niet dat 'de overzijde' anders is. In hun verzet laten ook de vakbonden propaganda overwegen op feiten. Ook hier geldt het Wc-eend-principe: volgens berekeningen van de vakbond blijkt dat het door de vakbond bekritiseerde regeringsbeleid een ramp wordt.

Werkgevers en vakbonden zijn belangengroepen. Pogingen om hun eigen waarheid tot 'de' waarheid te verheffen behoren tot de kern van hun missie. Die waarheid ligt, zoals meestal, ergens in het midden. Eén voorbeeldje: regering en werkgevers stellen correct dat het beschikbare inkomen (loon min belastingen) van de Belg de laatste jaren gestegen is. Die berekening houdt wel geen rekening met de vele overheidsfacturen waarmee de centrumrechtse regeringen feitelijke koopkracht wegknabbelen.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

De meeste mensen beseffen dat er wat moet gebeuren om onze welvaartsstaat in stand te houden. Dat er, bijvoorbeeld, jobs zijn waarin langer werken onvermijdelijk wordt, terwijl het in andere jobs evengoed onmenselijk en gevaarlijk is om dat op te leggen. Of dat het in sommige, vooral creatievere banen mogelijk moet zijn om nu eens meer en dan weer minder dan 38 uur per week te werken, terwijl het even begrijpelijk is dat dat elders een hels vooruitzicht is.

Over die nuances moet tussen regering en sociale partners een gesprek mogelijk zijn. Wat ontbreekt, is vertrouwen. Zeker aan Franstalige zijde leeft de indruk dat er in de regering niemand is die hun taal spreekt of begrijpt. Dat is geen excuus voor de baldadigheden van de cipiers, maar dat gevoel is niet onterecht.

Om dat wantrouwen weg te werken, zal de regering toch moeten afstappen van haar onware mantra dat er "geen alternatief" is voor haar beleid. Ze zal een geloofwaardig plan op tafel moeten leggen dat de fiscale onbillijkheid wegwerkt. Uit recente verklaringen van N-VA-toppers blijkt dat de meerderheid dat stilaan ook zelf beseft.

En misschien is er ook wat politieke symboliek nodig. Schaf de uitzonderlijk genereuze pensioenregeling voor parlementairen af, bespaar even hard op de eigen kabinetten als op de rest van de overheidsdiensten, snoei in de overvloedige politieke mandaten en partijfinanciering. Met die maatregelen red je geen meerjarenbegroting, maar je geeft tenminste het signaal dat iedereen in hetzelfde schuitje zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.