Zaterdag 02/07/2022

Uitkijkpost

‘Wij moeten met u helemáál geen compassie hebben’: de 14 meest spraakmakende brieven van Joël De Ceulaer

null Beeld Studio Caro
Beeld Studio Caro

Joël De Ceulaer, senior writer bij De Morgen, schreef al meer dan zestig boze, bezorgde of blije brieven in zijn wekelijkse Uitkijkpost. Deze veertien brieven, voor u gerangschikt, zijn na al die weken nog altijd even spraakmakend.

Beau Wauters

14. James Cooke, presentator

“Beste James Cooke, het valt u zelf misschien niet meer op, dus u moet daar toch eens op letten. Er kan in uw talkshow geen ‘gat’ of ‘staaf’ of ‘paal’ of ‘bal’ de revue passeren of u moet in beeld komen met een vette knipoog en bijbehorende kwinkslag.

“Ik ben, zoals u weet, een trouwe kijker. Ik heb een zwak voor olijke duo’s. Eerst Cooke en Verhulst, dan Zinzen en Van Cauwelaert – en een mens kan vredig gaan slapen. Maar die seksmopjes beginnen dus stilaan geweldig op mijn zenuwen te werken.”

13. Conner Rousseau, partijvoorzitter (Sp.a)

“Beste Conner Rousseau, wat etiquette betreft, houden wij er bij De Morgen strakke richtlijnen op na. Ook voor het taalgebruik in onze kolommen ligt de lat erg hoog. Elegantie, fatsoen, beleefdheid en terughoudendheid zijn waarden waaraan wij enorm verkleefd zijn. Dat gevloek en die vuile woorden van u hebben mij dus verrast.”

12. Naya, wolvin

“Beste wolvin Naya, de werkelijkheid is keihard en onverbiddelijk. Uw verdwijning vond niet toevallig plaats terwijl de Vlaamse formatiegesprekken aan de gang waren. U bent – in uw hoedanigheid van nieuwkomer – wellicht het slachtoffer geworden van een laffe, xenofobe aanslag. De ideologische breuklijn is helder.”

11. Dirk De Wachter, psychiater

“Beste Dirk De Wachter, ik heb altijd uw adviezen gevolgd. Ik koester het gewone, ga vaak wandelen en probeer af en toe een beetje ongelukkig te zijn. Maar de laatste tijd word ik verzwolgen door duisternis en angstaanvallen. Ik sta hyperventilerend op en ga afgemat weer slapen. Ik sleur mij door de dagen. Ik denk, dokter – ga even zitten – dat ik een klimaatdepressie heb.”

James Cooke, Conner Rousseau, wolvin Naya, Dirk De Wachter. Beeld Studio Caro
James Cooke, Conner Rousseau, wolvin Naya, Dirk De Wachter.Beeld Studio Caro

10. Wim Slabbinck, seksuoloog

“Beste Wim Slabbinck, u probeert in Blind Getrouwd, het VTM-programma waaraan u als expert verbonden bent en waarvan mijn geliefde en ikzelf trouwe kijkers zijn, het verschil te maken.

“Als u, op basis van een lange checklist, vijf koppels hebt gevormd, staat u met z’n allen te glunderen alsof u de relativiteitstheorie met de kwantumfysica hebt verzoend. Maar liefde, mijnheer Slabbinck, is geen checklist.”

9. De kiezer

“Beste kiezer, we worden bestuurd door prutsers. Maar we worden evenzeer geïnformeerd en met opinies bestookt door prutsers. Of denkt u echt dat een regering met Carl Devos, Bart Sturtewagen, Liesbeth Van Impe, Rik Torfs, Jan Segers, Bart Eeckhout, Walter Zinzen en Rik Van Cauwelaert – laat staan uw dienaar – beter zou besturen? Kom kom kom. En zou u, waarde kiezer, het zelf zoveel beter doen?”

8. Theo Francken, politicus (N-VA)

“Beste Theo Francken, het belangrijkste eerst: ik hoop dat u nog in blakende gezondheid verkeert en dat het vuile virus u bespaard mag blijven. Maar ernstig: ik schrijf u ook om u nog even in de aandacht te tillen voor u, hand in hand met Dries Van Langenhove, finaal naar de oppositiebanken zult verdwijnen.”

7. Maike Wijnants, verhuurder

“Beste Maike Wijnants, ik draag al meer dan tien jaar met grote regelmaat een hoed, maar mocht dat niet het geval zijn, dan zou ik deze week zeker een exemplaar hebben gekocht – al was het alleen maar om hem voor u te kunnen afdoen. Uw reactie na de brand van het asielcentrum in uw eigendom getuigde van zeldzame klasse.”

Wim Slabbinck, de kiezer, Theo Francken, Maike Wijnants. Beeld Studio Caro
Wim Slabbinck, de kiezer, Theo Francken, Maike Wijnants.Beeld Studio Caro

6. Sihame El Kaouakibi, politica (Open Vld)

“Beste Sihame El Kaouakibi, het Vlaamse beleid ligt roerloos op de grond, met de knie van de xenofobe kiezer op de nek geduwd. Ook ik krijg het daar benauwd van.

“Ik krijg het benauwd als ik merk hoe geen enkele N-VA-mandataris zelfs maar bereid is om te begrijpen wat structureel racisme precies is. Ik krijg het benauwd als ik zie hoe Theo Francken en Jan Jambon bijna snakken naar een coalitie met Vlaams Belang.

“Ik krijg het benauwd bij de gedachte dat Vlaanderen, precies zoals de Verenigde Staten, nog altijd A-burgers en B-burgers telt.”

5. Damiaan Denys, psychiater

“Beste Damiaan Denys, wetenschappers – van kosmologen tot biologen – hebben altijd gedacht dat er geen doelmatigheid of moraliteit in de natuur te bespeuren valt. Als de leeuw de nek breekt van het kalf van de antilope en het als een homp vlees naar zijn eigen welpjes brengt, is dat niet goed of slecht – het is gewoon balen voor de antilope en boffen voor de leeuw. De natuur is amoreel. Dáchten wij dus. Dankzij u weten we nu dat de wetenschap dwaalt.”

4. Els Ampe, politica (Open Vld)

“Beste Els Ampe, het gebeurt weleens dat ik mij een beetje schaam dat ik journalist ben. Dat ik mij afvraag waarom ik geen wiskunde heb gestudeerd, zodat ik epidemieën had kunnen modelleren, of geneeskunde, zodat ik nu mensenlevens had kunnen redden. Maar ja, mijnheer was te lui om iets ernstigs te studeren en te liederlijk om een echte baan te zoeken. Deze week had ik het weer.”

3. De haatzaaier

“Beste haatzaaier, wij moeten met u helemáál geen compassie hebben. Wij moeten u goed in de gaten houden. Als er ooit, wat God verhoede, opnieuw treinen zullen worden gevuld, staat u op de eerste rij om die klus met enthousiasme te klaren, met elke dag de ‘hoop’ dat er ‘nog veel zullen volgen’. U hebt dat tot 75 jaar geleden gedaan, u zou dat 750 jaar geleden hebben gedaan, en u zou dat straks opnieuw doen.”

 Sihame El Kaouakibi, Damiaan Denys, Els Ampe, de haatzaaier. Beeld Studio Caro
Sihame El Kaouakibi, Damiaan Denys, Els Ampe, de haatzaaier.Beeld Studio Caro

2. Bart De Wever, politicus (N-VA)

“Beste Bart De Wever, het is het lot dat elke homo politicus van enige betekenis vroeg of laat beschoren is. Het overkwam Jean-Luc Dehaene, Steve Stevaert en Guy Verhofstadt, en nu bent u aan de beurt. Na een periode van steile opmars – met kiezers en applaus die als manna uit de hemel vallen – volgt onherroepelijk de knik in de grafiek, het moment waarop de curve naar beneden begint te wijzen. Dát moment beleefde u op zaterdagmiddag 14 maart jongstleden.”

1. Gwendolyn Rutten, politica (Open Vld)

“Beste Gwendolyn Rutten, als u geen mededogen hebt met een achtjarig meisje dat dreigt te worden uitgezet naar een land waar ze nog nooit is geweest, dan heb ik ook geen mededogen meer met u. Dan neem ik u niet langer in bescherming voor de flaters die u ooit hebt geslagen terwijl ik u zat te interviewen. Aan mijn discretie komt hier en nu een einde. Alle begrip als dat vooruitzicht u doet besluiten om dit artikel nu te sluiten. Alle andere lezers raad ik aan om nog wat te blijven. Er wachten hen twee pittige herinneringen.”

Lees hier alle brieven die Joël De Ceulaer al schreef

Bart De Wever, Gwendolyn Rutten. Beeld Studio Caro
Bart De Wever, Gwendolyn Rutten.Beeld Studio Caro
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234