Zondag 21/07/2019

Column

Wij kunnen niet meer met een belediging of met slecht gedrag om

Beeld Bob Van Mol

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw. 

Hier zijn ze weer, zei mijn vrouw. Het Straffe Madammen Netwerk. De slogan van het jaar. ‘Men, if you can’t control your woman... then you’ve found the right one.’

Daar moest ik even over nadenken.

Letters na elkaar, zei mijn vrouw. Het noemt zich straffe madammen, maar het blaast bellen. Thanks for sharing, zeggen ze erbij – er gaan er zijn die deze prietpraat met hun vriendinnen delen. Zullen we die zin eens omdraaien? ‘Vrouwen, als je je man niet onder controle krijgt, dan heb je de juiste gevonden.’
Vreemd, beaamde ik.
Je gaat er, als je dit soort dingen zegt, nog áltijd van uit dat ik een inferieur wezen ben, zei mijn vrouw. Misschien moet je daar alvast eens mee ophouden – dat lijkt me een veel nuttiger stap dan samen wat oncontroleerbaars te zitten doen. Op de pennenzak van een woedend meisje van veertien zou dit nog fraai ogen.

De omdraai­test doen wij vaak – een woord vervangen door z’n antoniem, zwart door wit of man door vrouw, en het dan hardop herlezen. Je leert daar wat van, en anders is het gewoon vermakelijk.

Vorige maand was onze vriendin Jakobien in India om er een yoga­cursus te volgen. Op een dag postte ze op Facebook een foto van een van haar leraren, een jongeman met een gezicht van oosters porselein, met golvende, gitzwarte haren en ogen waarin zich sprookjes afspeelden – een beetje een hunk, kortom. Lachend zaten wij toen de commentaren van haar Vlaamse vriendinnen te lezen.

- Wat een stuk!
-
I want.
- Bewaar wat voor mij!
- Meebrengen!

Als jij in India een beeldschone vrouw zou ontmoeten en haar foto zou posten, zei mijn vrouw, en je vrienden zouden dit soort commentaren schrijven: het spel zou in alle kleuren en tinten op de wagen zitten. Mogelijk onterecht. Je mag volgens mij best ‘I want’ smachten, als je iets heel moois ziet.

Wij zijn in korte tijd helemaal verknipt geraakt, zei ik. Wij zijn elke vorm van scherts verleerd, van ironie, van mildheid, van spontaniteit, van alles wat ons menselijk maakt. Wij hebben ons door een paar zure begijnen laten kisten. Wij kunnen niet meer met een belediging of met slecht gedrag om – wij beginnen dan te huilen, en met een trillende onderlip lopen wij naar de politie.

Die Argentijnse dienster, laatst, die had Iljo Keisse op daverende Argentijnse wijze op z’n nummer moeten zetten. En als ze dat niet kan, moet ze het leren. Je brengt niemand iets bij door naar de meester te lopen en snikkend te zeggen: ‘Weet u wat híj daar gezegd heeft?’ Het is 2019. Wees uzelf. Streef naar kracht. Kansen liggen voor het grijpen voor iedereen. Alle paden zijn vrij, alle wegen liggen open.

Voorwaarts! zei mijn vrouw lachend, wat haar al snel op een bord trofie in een saus van courgette, tomaten en ricotta kwam te staan, met een koele Spaanse albariño erbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden