Woensdag 05/08/2020

Opinie

Wie Trump echt wil verslaan, moet deze zes regels volgen

Beeld Photo News

Bret Stephens is columnist bij The New York Times.

Wie Trump echt wil verslaan, moet met Regel 1 beginnen: klaag niet als de zon schijnt. Aanvaard goed nieuws voor wat het is, zonder te tandenknarsen, te spotten met het snoeven van de president, of je te troosten met het idee dat we onder Barack Obama ook wel eens goede economische cijfers hadden en dat alles aan hem te danken is.

En zit niet op slecht nieuws te hopen. Want dat schept een giftig beeld dat Trumps critici liever alles fout zien lopen, want dan krijgen ze gelijk, dan goed gaan, in het belang van iedereen. Dat versterkt dan weer het idee dat de critici welvarend genoeg zijn om zich niet aan een zwakke economie te storen. Trump had zijn overwinning voor een stuk aan het misnoegen van de werkende klasse te danken, en het bagatelliseren van goed economisch nieuws werkt die wrok alleen maar in de hand.

Regel 2: stop met je eeuwige onheilsvoorspellingen. Trumps presidentschap is tot nu toe geen catastrofe. Het is een corrosie, een langzaam aanvreten van onze politieke instellingen, ons burgerlijk fatsoen, de internationale betrekkingen en de democratische waarden. De Democraten kunnen het met succes opnemen tegen die corrosie. Maar dat zal hen niet lukken door onophoudelijk beurscrashes, een wereldwijde depressie of een kernoorlog te voorspellen — en zich daarna af te vragen waarom niemand hen gelooft.

Bret Stephens.Beeld rv

Regel 3: hou op met zeuren over 2016. Voorbij is voorbij. Doordrammen over wie in 2016 in de Trump Tower precies wat gezegd heeft tegen wie, of elke tweet van Trump in 2017 onder de microscoop leggen, zal geen aanklacht tegen de president opleveren. Robert Mueller kan hem niet eens vervolgen zonder de regels van het ministerie van Justitie te herschrijven. Een afzettingsprocedure is pas mogelijk met een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. En voor een veroordeling in de Senaat zouden de Democraten een twee derde meerderheid nodig hebben. Begin er maar aan.

Regel 4: negeer de tweets van Trump. Nee, dat is niet realistisch. Maar we zouden er allemaal baat bij hebben als de media er minder vaak verslag over zouden uitbrengen en er minder fel op zouden reageren, meer met verbazing dan met verontwaardiging.

De president gebruikt zijn tweets graag om de media (en zelfs zijn eigen kabinet) de pas af te snijden, zijn aanhangers op te hitsen, zijn tegenstanders razend te maken, van onderwerp te veranderen of gewoon aandacht te krijgen. Niemand kan het hem beletten, maar het is nergens voor nodig dat we zijn spel meespelen. Een regeltje dat daarop aansluit: negeer ook de Trump-haters in de sociale media. Amerika is Twitter niet. De mensen naar wie we het meest zouden moeten luisteren, zijn de mensen van wie we het minst horen – behalve op de dag van de verkiezingen.

De gifbeker

Regel 5: pas op voor de gifbeker. We blijven horen dat de tussentijdse verkiezingen van 2018 de belangrijkste aller tijden zullen zijn. Waarom? In de tussentijdse verkiezingen van 1986 veroverden de Democraten een meerderheid in de Senaat, maar twee jaar later kon George H.W. Bush moeiteloos Mike Dukakis verslaan. In 1994 wonnen de Republikeinen het Congres om vervolgens door Bill Clinton te worden afgemaakt. In 2010 kregen de Republikeinen opnieuw een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, dankzij een golf van ongenoegen over Barack Obama, en we weten allemaal wat er daarna gebeurde. Begrijpt u waar ik heen wil?

En tot slot: mensen willen leiders, geen ideologen. Geen mensen met zo weinig levenservaring dat ze koppig in de idealen van hun jeugd blijven geloven. Geen mensen voor wie politiek synoniem is met toespraken en soundbites in plaats van beslissingen en verantwoordelijkheid. Geen mensen die denken dat je gelijk bewijzen hetzelfde is als iets realiseren, of die pragmatisme en compromissen als verraad beschouwen.

Die leiders bestaan – denk aan gouverneurs als John Hickenlooper, Deval Patrick, Maggie Hassan. Andrew Cuomo. Wil je Trump verslaan? Neem hen als lichtend voorbeeld. 

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234