Dinsdag 21/09/2021
Stavros Kelepouris Beeld DM
Stavros KelepourisBeeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

Wie telkens weer dezelfde bevolkings­groepen viseert, moet niet van krommenaas gebaren als anderen hem daarop aanspreken

Stavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.

Waar ligt de grens tussen het vrije woord en haatzaaien? In de Wetstraat ontspon zich, na de veroordeling van vier Voorpost-leden, deze week een onverkwikkelijk debat. N-VA verweet de liberalen het vrije woord te bannen en de liberalen herinnerden N-VA aan een oud voorstel waarmee ze zelf de vrije meningsuiting wilden inperken. Iedereen een beetje hypocriet.

Het debat bewees nog het meest dat de grens tussen vrije meningsuiting en haatzaaien niet scherp te trekken is. Als samenleving is het dan beter om terughoudend te zijn in wat strafbaar geacht wordt. Anders gezegd: het is beter om iets te veel haatspraak toe te laten in plaats van te weinig vrije mening. Niet alles wat verwerpelijk is, moet ook strafbaar zijn.

Dat wil niet zeggen dat we sommige haatzaaierij maar blauwblauw moeten laten. Het is voor een gezonde samenleving essentieel dat haatspraak als haatspraak benoemd wordt, racisme als racisme. Zoals dat dan heet: de dingen benoemen.

Laten we dus even een paar dingen benoemen. Het is een aberratie dat vier Voorpost-leden een celstraf krijgen voor een spandoek met ‘Stop islamisering’. Maar er zijn er die u willen doen geloven dat ‘Stop islamisering’ een beschaafde discussie over religie is en niets te maken heeft met het creëren van een angstbeeld dat mensen tegen elkaar opzet. Daar ontbreekt toch een nuance of dertig.

Daarvoor moet de slogan in haar bredere, politieke context gezien worden. Schrijver dezes was om professionele redenen aanwezig op de laatste pre-covid-nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang Antwerpen. Daar viel niet te ontkomen aan de affiches over het jaar 733. Voor de goede verstaander: 733, het jaar van de Slag bij Poitiers, waar Karel Martel de opmars van het Arabische moslimleger bloedig tot een halt bracht.

Tenzij de gemiddelde VB’er opeens een bovengemiddelde interesse blijkt te hebben in het Frankische rijk, dient zulke propaganda enkel om mensen op te hitsen tegen de islam en zijn aanhangers.

Woorden hebben gevolgen, en legitimeren een bepaald gedrag. Maar ook de afwezigheid van straffe taal is niet zonder gevolgen. Voor sommige VB’ers is het genoeg dat iemand met een getaande huid naar een fiets kijkt om zeven vlammende Facebook-berichten te lanceren. Maar als een blanke militair met raketlanceerders terroristische plannen in de zin heeft, is het bij dezelfde mensen opeens tijd voor nuance en empathie. Want Jürgen Conings heeft toch nog niks misdaan?

Geen enkele VB’er moet hiervoor achter de tralies. Maar laten we elkaar geen Liesbeth noemen. Wie telkens weer dezelfde bevolkingsgroepen viseert en stigmatiseert, moet niet van krommenaas gebaren als anderen hem daarop aanspreken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234