Woensdag 20/10/2021

Standpunt

Wie ook verantwoordelijk is voor de put, er is maar één verantwoordelijke voor de vermeende oplossing

Eric De Mildt. Beeld Eric de Mildt
Eric De Mildt.Beeld Eric de Mildt

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

De mantra waarmee zowat iedere regeringsmaatregel wordt verklaard, begint, één jaar na het aantreden van de regeringen-Michel en -Bourgeois, steeds holler te klinken. Want, zo luidde afgelopen week ook weer de framing: "Alles is de schuld van de socialisten en daarom kunnen we niet anders doen dan wat we doen."

Nu zullen de socialisten best wel hun deel van de verantwoordelijkheid dragen voor het debacle met de oversubsidiëring van zonnepanelen, maar, hoezeer ik mijn geheugen ook pijnig, nergens kan ik me een Vlaamse regering herinneren waarin die socialisten ooit een absolute meerderheid hadden. Wat op zijn minst betekent dat die historische vergissing minstens een gedeelde verantwoordelijkheid is, want Vlaamse regeringen hebben tot vandaag de gewoonte collegiaal beslissingen te nemen.

Vreemd is verder de vermeende absolute causaliteit tussen die geslagen miljardenput en de Turteltaks, die daar blijkbaar het enige mogelijke antwoord op is.

Dat klopt natuurlijk niet. Wie ook verantwoordelijk is voor de put, er is maar één verantwoordelijke voor de vermeende oplossing, en dat is de huidige Vlaamse regering. Wanneer die kiest voor een oplossing waarbij een alleenstaande per verbruikt kilowattuur 415 keer meer betaalt dan een modaal bedrijf, dan is dat geen automatisme of een natuurwet, maar een weloverwogen politieke keuze.

Wanneer blijkt dat de dertig grootste industriële energieverbruikers van het land, goed voor liefst één vijfde van het totale elektriciteitsverbruik, toch geheel vrijgesteld zijn van de Turteltaks en dus geen euro extra zullen betalen, dan is dat geen technisch detail, maar een weloverwogen politieke keuze om de elektriciteitsfactuur van gezinnen en alleenstaanden als een tweede belastingbrief te gebruiken, en bedrijven daarvan volledig vrij te stellen. Tenminste, als ze supergroot zijn.

Net zoals het haar keuze was om op federaal niveau ook alle nieuwe fiscale lasten te leggen op arbeid, verbruik en consumptie, en vermogens en de opbrengsten daarvan te sparen.

Nochtans blijkt uit een bevraging van zakenkrant De Tijd dat private bankers, de mensen die de deposito's van de rijkste 5 procent van de bevolking beheren, vandaag 368,5 miljard euro beheren, een stijging met 78 miljard of 20 procent in twee jaar tijd. Zoveel Belgen zijn er niet die hun inkomen de afgelopen twee jaar met 20 procent hebben zien stijgen. Als men die volledig wil ontzien van iedere bijdrage, en het liever haalt bij loontrekkenden, gezinnen en consumenten, dan is dat het volste recht van deze regering om die politieke keuze te maken.

Maar heb dan tenminste de moed daar voor uit te komen, en hou op met het fabeltje dat er geen alternatief voor dit beleid zou zijn.

Yves Desmet. Beeld Bob Van Mol
Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234