Zaterdag 29/02/2020

Standpunt

Wie ooit dacht dat de brexit voor duidelijkheid zou zorgen, heeft zich schromelijk vergist

Zelfs grote brexit-aanvoerders als Nigel Farage en Boris Johnson lijken plots zo gretig niet meer om de uitstap door te voeren.Beeld getty

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

Wat een contrast: vorige week blonken de voormannen van het leave-kamp nog uit in rechtlijnige en radicale slogans, nu hoor je ze alleen nog om te vragen of de echtscheidingsprocedure met het Europees vasteland alstublieft niet te snel wordt opgestart.

Hoewel er ook voor het referendum al vragen konden worden gesteld over de luciditeit en het politieke vermogen van mensen als Boris Johnson en Nigel Farage, kunnen we enkele dagen na het bekendmaken van de uitslag met zekerheid stellen dat hun politieke kunde de grens van het onverantwoorde en de zinsverbijstering heeft overschreden.

Stoere kerels die vijf dagen geleden nog scandeerden dat ze hun land zo snel mogelijk weer in eigen handen wilden nemen, zeggen nu dat de Britse regering nog alle tijd heeft om artikel 50 van het EU-verdrag in te roepen: het ondertussen al beruchte artikel dat het terugtreden van een lidstaat regelt.

Hoewel het merendeel van de continentale leiders heel duidelijk maakt dat de Britse premier David Cameron hooguit enkele weken mag talmen met artikel 50, rijst de vraag of de Britten nog wel voluit willen doorgaan met hun dramatische onderneming.

Koen Vidal.Beeld Wouter Van Vooren

Cameron maakte al duidelijk dat hij die historische verantwoordelijkheid niet wil nemen en liever wacht op het volgende partijcongres, waar de Conservatieven een nieuwe leider zullen aanduiden. Als dat congres al niet tot de explosie van de Tory-partij leidt, is nog maar de vraag of Camerons opvolgers het lef zal hebben om zijn land van de Europese Unie af te scheuren.

Zelfs Boris Johnson lijkt tot het besef te komen dat Groot-Brittannië in een onvoorspelbare storm is terechtgekomen: grote financiële instellingen die hun spullen aan het pakken zijn om het Kanaal over te steken, een pond in vrije val, rapporten die opnieuw bevestigen dat de Britten zonder de EU zullen moeten bezuinigen en meer belastingen betalen, Labour dat op springen staat, afschuwelijke xenofobe acties tegen Poolse migranten en Schotland dat op het punt staat om zich af te scheiden.

In normale omstandigheden is het nonsens om vijf dagen na een stemming een referendum te herroepen of aan een nieuw referendum te denken. Hoe bizar dit scenario ook moge klinken, steeds meer Britse leiders lijken het debat in die richting te willen duwen. Nog enkele dagen en ze zullen herinneren aan de Denen en de Ieren die ook twee EU-referenda hielden vooraleer de rust in hun landen weerkeerde.

Wie ooit dacht dat de brexit op zijn minst voor duidelijkheid zorgde, heeft zich vergist. Dankzij de leavers zullen we met zijn allen nog minstens enkele maanden op de roetsjbaan moeten zitten. Vasthouden!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234