Zondag 20/06/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBarbara Debusschere

Wie nu nog altijd beweert dat die vaccins niet veilig zijn, kan evengoed beweren dat de aarde plat is

Barbara Debusschere is journalist.

Volgens sommigen leven wij door de coronamaatregelen in een dictatuur. Want van alles mag niet. Door het virus zit ons leven inderdaad in een onaangenaam keurslijf. Maar mochten wij echt in ‘een door viruswaanzin gedreven dictatoriaal systeem zitten’, dan zouden we manu militari verplicht worden ons tegen SARS-CoV-2 te laten vaccineren. En dan zouden de mensen die onzin over virus en vaccins uitkramen hardhandig de mond gesnoerd worden.

Toch zal wellicht opnieuw de kreet ‘dictatuur!’ opstijgen nu huisarts en docent huisartsengeneeskunde Patrik Vankrunkelsven (KU Leuven) bij de Orde van Geneesheren een klacht indient tegen Artsen voor Vrijheid. Dat zijn enkele artsen die via hun website desinformatie over de pandemie en de coronavaccins verspreiden.

Deze artsen, die vaak gespecialiseerd zijn in alternatieve geneeswijzen, overspoelen bezoekers van hun site met griezelige maar dubieuze verhalen over vaccinbijwerkingen en misleidende ‘medische’ informatie die ze wetenschappelijk doen klinken.

Ze stellen dat ze alleen maar ‘kritisch willen kijken naar de vaccins’. Maar wie nu nog altijd beweert dat die vaccins niet veilig zijn, kan evengoed beweren dat de aarde plat is.

En het valt op dat ze exact dezelfde trucs inzetten die ook klimaatontkenners altijd hanteren om de wetenschap neer te halen.

Eén voorbeeld: stel dat je een grote stapel onderzoek hebt over één kwestie. Dan pik je daar net die ene, vaak wat minder kwalitatieve studie uit die in jouw ‘alternatieve’ kraam past omdat die het omgekeerde aangeeft van wat al het andere onderzoek toont. Over de rest zwijg je.

Nog een bewijs van het feit dat we niet in een dictatuur leven, is dat deze artsen zo al maanden bezig zijn met anderen misleiden. Tot nu, hoopt Vankrunkelsven.

Hij wijst er in zijn klacht terecht op dat de Orde erover moeten waken dat artsen geen schade aan de volksgezondheid en het algemeen welzijn berokkenen. En dat doet Artsen voor Vrijheid door het statuut van arts in te zetten om angst en twijfel over de coronavaccins te zaaien en die te verspreiden onder (huis)artsen. Dat kan ertoe leiden dat sommigen hun patiënten vervolgens afraden een vaccin te nemen.

Want de vaccins zijn essentieel om de pandemie in de kiem te smoren en zo ook de zware negatieve weerslag op de gezondheidszorg, de economie en de algemene gezondheid te beëindigen. Denk aan de gewone zorg die wordt uitgesteld en de vele mensen die met psychische klachten zitten door de maatregelen die moeten voorkomen dat de gezondheidszorg crasht.

Jammer is dat de wet de Orde verhindert om de bevolking in te lichten welke artsen ze eventueel sanctioneert. Doordat beroepsprocedures lang aanslepen, kunnen zij ook soms nog jaren hun ding blijven doen. Misschien moet dat toch eens herbekeken worden. Want artsen die twijfelende mensen er op gewiekste wijze van overtuigen dat ze maar best geen vaccin nemen, leiden tot meer leed én meer zieken en doden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234