Donderdag 09/02/2023
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntFemke van Garderen en Pieter Gordts

Wie gelijke kansen of gendergelijk­heid nastreeft, moet oog hebben voor de meisjes in nood maar net zo goed voor de jongens

Femke Van Garderen en Pieter Gordts zijn journalisten bij De Morgen.

Femke Van Garderen en Pieter Gordts

‘Is dat nodig?’ Een verbaasde blik en een ongemakkelijke stilte. Zo reageerden opvallend veel mensen wanneer we hen vertelden dat we aan een onderzoeksreeks over jongens werken.

Want was het geen meisje dat slachtoffer werd van een groepsverkrachting en daarna uit het leven stapte? Zijn het geen jonge vrouwen die op straat lastiggevallen worden? En de loonkloof, daar ondervinden toch niet bepaald mannen nadelen van? Om over dat glazen plafond maar te zwijgen.

Deze reeks wil niet de illusie wekken dat meisjes en vrouwen niet met ernstige problemen geconfronteerd worden. Integendeel. De actualiteit dwingt ons voortdurend om dat te doen. Tegelijkertijd zijn er ook andere opmerkelijke statistieken die onze aandacht verdienen. Statistieken waarin jongens net onderaan bungelen.

Neem onderwijs. Daar haken steeds meer jongeren vroegtijdig af. Vaker zijn dat jongens: in het schooljaar 2018-2019 belandden er 5.171 (oftewel bijna 64 procent) zonder diploma op de arbeidsmarkt. Kijk je naar de minderjarigen die een als misdrijf omschreven feit plegen, dan is dat onevenwicht helemaal verontrustend: in liefst 80 procent van de 70.048 zaken die vorig jaar binnenliepen, zijn jongens betrokken. En in de zorg spreken sommigen zelfs over ‘jongensziekten’ wanneer ze het over ADHD en autisme hebben. Die komen bij hen drie tot vier keer vaker voor.

Die cijfers tonen hoe ook jongens onderuitgaan, sukkelen, zoeken. En dat alleen al rechtvaardigt deze reeks. Wat is daar toch precies aan de hand? Die vraag intrigeerde niet alleen ons, maar ook de vele experts die nauw met ons samenwerkten. Vanuit heel verschillende domeinen wilden ze mee op zoek gaan naar oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Want wie gelijke kansen of gendergelijkheid nastreeft, moet oog hebben voor beide – voor de meisjes die in nood zijn maar net zo goed voor de jongens. Deze reeks gaat voor de verandering eens over die laatsten.

We benoemen hen hier als één groep, maar we zijn ons wel degelijk bewust van de diversiteit. Jongens komen niet in de problemen omdat ze jongen zijn. Wie hen in hun eerste 25 jaar omringt, en wat ze in diezelfde periode meemaken, is veel bepalender. Kortom, een jongen van tien jaar is niet zoals een gast van twintig. En of iemand opgroeit in een villa in Sint-Martens-Latem of een appartementencomplex in Borgerhout maakt ook een groot verschil.

Wat die verschillende jongens met elkaar gemeen hebben, is dat ze onze aandacht ook verdienen. Het zou weinig nuttig zijn om hen te negeren, louter en alleen omdat er meisjes zijn die geweld worden aangedaan, zich onveilig voelen of niet genoeg verdienen. Beide leren ons namelijk waar we als maatschappij jonge mensen nog beter kunnen helpen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234