Woensdag 27/10/2021
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnMark Coenen

Wie geen dak boven het hoofd heeft, kan niet binnenblijven

Mark Coenen is columnist bij De Morgen.

De pandemische epidemie heeft een – klein en tijdelijk – voordeel: wij winnen. Wij, daarmee bedoel ik de introverten onder ons. Zij met pleinvrees en massaschaamte. Zij die liever om negen uur in bed kruipen met een goed boek dan tegen de dj te gaan op brullen in het café. Zij die op nieuwjaarsfeestjes om kwart over twaalf iedereen de straat opjagen. Zij die blij zijn als een afspraak wegvalt. Zij die vrolijk worden van zeeën van tijd.

De misfits, de sociaal gemankeerden, de eenzaten, tenminste zij die daar zelf voor gekozen hebben. De bietekwieten met een boekverslaving, zij die ook in de zomer een winterslaap doen.

“Waarom zouden we ooit nog buiten komen?”, whatsappte mijn oudste dochter gisteren een beetje glunderend, want het is erfelijk. My thoughts exactly.

Niet alleen mogen we niet meer aan ons gezicht komen, we moeten het ook niet meer ronddragen. Het is een kleine balsem voor de wonde van de sociale ontwrichting die zeker onze extraverte medegenoten ervaren, nu ze niet meer op café of naar het voetbal kunnen.

Sommigen maken van de nood een deugd: zo hangen er in Gent spandoeken die dank betuigen aan de mensen die ervoor zorgen dat het land blijft draaien, en niet in de soep. Ze zijn afkomstig van de harde kern van voetbalsupporters die tot dan alleen in ziekenhuizen kwamen om hun oorlogswonden te laten verzorgen in de spoed, veroorzaakt door een verdwaalde vuurpijl of een dubieuze beslissing van de VAR. Alle beetjes helpen, zullen we maar denken.

Als we die spandoeken na afloop van de crisis kunnen vervangen door loonsverhoging voor die mensen zou het nog een stuk beter zijn. Applaus is goed, werkzekerheid en minder besparingen duren langer.

Daklozen aan het station Brussel-Congres.
Daklozen aan het station Brussel-Congres. "Sociale maatregelen komen niet terecht bij de minstbedeelden."Beeld Photo News

De pandemische epidemie heeft ook een groot en – naar ik vrees – niet tijdelijk nadeel: de armsten verliezen. Net zoals steeds dreigt in deze tijden het mattheuseffect: rijken worden rijker, armen worden armer. Sociale maatregelen komen niet terecht bij de minstbedeelden.

Zij die tegen een stootje kunnen gaan de crisis moeiteloos overleven, al dan niet met een gekrompen pensioenfonds. Zij die in normale tijden al dreigen uit de boot te vallen gaan nu onherroepelijk verdrinken, als we niet oppassen.

Er worden sinds kort bijvoorbeeld geen nieuwe asielaanvragen geregistreerd, waardoor asielzoekers geen opvang meer krijgen. Zij vervoegen het steeds groter wordende legertje daklozen dat dezer dagen ook niet meer weet van welk hout pijlen te maken. Wie geen dak boven het hoofd heeft, kan niet binnenblijven.

Misschien kunnen de gekwetste ego’s van politici die in die abnormale tijd uit de boot zijn gevallen daar eens aan denken, in plaats van gratuit commentaar te spuien op een regering die nog moet beginnen.

Achterhoedegevechten. Gevoerd door mensen die daar blijkbaar tijd voor hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234