Maandag 01/06/2020

Opinie

Wie dit alles wil herleiden tot het cliëntelisme van een lokale burgemeester, ziet het geheel niet

Café "Les Béguines" in Molenbeek, voormalig eigendom van de broers Abdeslam.Beeld PHOTO_NEWS

Guido Fonteyn is journalist, auteur, Brusselaar en Wallonië-kenner

Mij lijkt het verkeerd om de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Parijs te zoeken in Sint-Jans-Molenbeek alleen. De daders zijn bekend, de link met Molenbeek is duidelijk, maar deze Derde Wereldoorlog was al langer aan de gang, in Syrië, in Irak, deels in Turkije en in een aantal Afrikaanse landen. Wie dit alles wil herleiden tot het cliëntelisme van een lokale burgemeester, ziet het geheel niet, en - nog eens - dit geheel is een oorlog die op wereldschaal wordt ondernomen, denk er het 9/11 van de VS ook maar bij.

Van deze geopolitiek is Molenbeek nu een opvallend en gevaarlijk onderdeel geworden, of op zijn minst een paar wijken van Molenbeek en in die wijken een deel van de bevolking, vooral dan de radicaliserende jongeren, en sommige van hun imams. Zij voeren hun kruistocht, in de eerste plaats om deel uit te maken van een groter geheel, en op deze wijze te ontsnappen aan het verstikkende leven in het getto van de Ribeaucourtstraat of de Gentse Steenweg. Hoe zij dit doen is onvergeeflijk, maar voor hun daden zijn velen verantwoordelijk.

Beeld rv

Natuurlijk schoot de lokale politie (Brussel-West) tekort in ongeveer alles wat het toezicht op radicalisering kan omvatten in en om Molenbeek, en natuurlijk heeft dit te maken met de ridicule indeling van Brussel in negentien gemeenten en zes politiezones. Maak daar één politiezone en één gewest van, en schaf de negentien gemeenten af - zoals dit eerder in alle grotere steden van dit land gebeurde en bijna overal ter wereld de regel is. Of de daders nu uit Molenbeek, of Elsene of Neder-over-Heembeek kwamen mag geen enkel belang hebben: zij kwamen uit Brussel.

Of meer gedetailleerd: ze kwamen bijna allemaal uit de kanaalzone, de gewezen industriële zone van Brussel, waar nu bijna alle fabrieken verdwenen zijn, maar waar drie generaties geleden een nijpend gebrek aan primaire arbeidskrachten bestond.

Want: waarom zijn er zoveel Marokkanen in deze kanaalzone? (En ik kan daaraan toevoegen: waarom dragen zoveel Walen een Vlaamse of Italiaanse naam, en waarom zijn er zoveel Turken in Limburg?) Omdat de zware industrie, wat Brussel betreft, drie generaties geleden goedkope arbeidskrachten nodig had, en die met de hulp van de overheid uit Marokko en Turkije liet overkomen, en omdat nogal wat Marokkanen vanuit de uitgeputte Waalse industriebekkens naar de kanaalzone in Brussel trokken.

En plots investeerden de aandeelhouders niet langer in Wallonië, in Brussel, in Limburg, omdat elders meer te verdienen viel - dit proces is nog volop bezig - en werden de migranten nutteloze burgers.

Het is dus niet alleen 'de schuld van Moureaux', ook wat men 'de markt' noemt draagt schuld. Maar op geen enkele wijze kan begrip worden opgebracht voor de wijze waarop deze zich nutteloos voelende migrantenjongeren uit Brussel voortaan willen meetellen: lokaal overbodig, maar op internationaal vlak deelnemer aan Wereldoorlog III. Op deze wijze moeten zij worden bestreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234