Zondag 17/11/2019

Opinie

Wie dezelfde woorden gebruikt als de alt-rightbeweging, verspreidt dat gedachtegoed mee

Sihame El Kaouakibi. Beeld Photo News

Sihame El Kaouakibi is Vlaams volksvertegenwoordiger voor Open Vld.

Ja, u hebt het misschien al gelezen of gehoord maar er waait weer radicaal-rechtse wind vandaag. Het is weeral de zoveelste normaal-geworden-uitspraak: sommigen onder ons moeten niet alleen dankbaar zijn, blijkbaar ontvolken we de vlaamse steden, ja wij nemen ze in, althans toch als u oorspronkelijk van een andere origine bent. De hondenfluitjes van de alt-right beweging konden niet luider klinken.

Eén van de nieuwe CD&V kandidaat-voorzitters, Walter De Donder, kon het niet laten om ‘moedig’ te vermelden dat sommige wijken en steden compleet ontvolkt zijn van de ‘eigen’ mensen. Het is dan ook dit ‘probleem’, dat ‘opnieuw’ benoemd moet worden.

Laat dat even bezinken.

Mensen met migratieachtergrond, biculturele gezinnen en mensen met wortels in méér dan één cultuur zijn en blijven dus gevaarlijk? Het gaat hier niet om de CD&V of over rechts versus links, nee, het gaat hier over mensen. Het gaat hier over mensen zoals mij.

U en ik zouden ontvolken, omvolken, wij zouden een bedreiging zijn. Alvast geen ‘eigen’ mensen zijn. Mensen die gewoon hun leven leiden en toevallig ook in wijken met een hechte groepscultuur wonen, die zijn een probleem. Er wordt hier gedaan alsof het alleen daarom al b-burgers zouden zijn. Want wie zelf zijn eigen cultuur een beetje behoudt moet wél een gevaarlijke agenda hebben.

Neen, wij nemen niets in, wij ontvolken niet. Wij, iedereen die hier leeft en werkt, iedereen die bijdraagt, we horen er allemaal bij. Of u nu van goede wil bent of niet, wie ‘ontvolken’ als politiek begrip gebruikt, zet de strijd tegen onze hele samenleving in en die samenleving is nu eenmaal een kostbaar en kwetsbaar weefsel. Die nu bijna dagelijks dit soort aanvallen te verduren krijgt.

Er wordt hier kwade wil toegeschreven aan mijn ouders, vrienden, kennissen en andere brave medeburgers. Mensen die hier zijn, die hier geboren zijn, die zich hier vaak dubbel werken. Mensen die geen tijd of boodschap hebben aan dubbele agenda’s.

Community building gebeurt van onder uit, dat doe ik zelf al jarenlang.

Dat partij na partij er nu werk van maakt om als meest rechtse rakker in te hakken op de weinige community’s die we nog hebben doet mijn hart bloeden. Wat zijn steden eigenlijk zonder de rafelranden, zonder de urban community’s, zonder de smeltkroezen en pleintjes? De stad leeft net daar waar we met elkaar in contact komen. Ik verzet mij tegen die sluimerende angst voor de ander en ik verzet mij tegen de race op rechts.

Met zo’n taalgebruik maak je je mee schuldig aan het verval van ons maatschappelijk weefsel, de hondenfluitjes zijn zo al luid genoeg. Wie dezelfde woorden gebruikt als de alt-rightbeweging, verspreidt het gedachtegoed mee. Iedereen die verantwoordelijkheid in onze samenleving opneemt, staat voor een duidelijke keuze: opbouwen of afbreken. De deur staat open voor al wie mee wil bouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234