Zondag 16/02/2020

Opinie

Wie Auschwitz vergelijkt met de Muur in Palestina weet niet waarover hij het heeft

Beeld © epa

Ludo Abicht is filosoof en auteur van Israël-Palestina. Tweespraak over oorzaken en oplossingen.

Wie de Palestijnse terreur veroordeelt, maar zwijgt over de Israëlische bezetting is al even ongeloofwaardig als wie de Israëlische muur hekelt, maar geen woord zegt over de terreur. Deze drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

En nu over de cartoon van Luc Descheemaeker (DM 16/8): zijn we zo kort na de rel rond de Mohammmed-cartoons in Denemarken en de moord op de redactieleden van Charlie Hebdo al vergeten hoe kostbaar de verdediging van de vrije meningsuiting is? Een redacteur of uitgever heeft natuurlijk het recht beledigende of kwetsende cartoons te weigeren, maar als burger heeft hij de plicht de publicatie ervan in principe te verdedigen, of het nu gaat om een jury van antisemieten in Iran, homohaters in Florida of neonazi's in Oslo. Alleen oproepen tot geweld en het misbruik van kinderen en gevangenen in pornofoto's en -films moeten worden verboden. Indien we zelf selectief met censuur beginnen, hebben de vijanden van de verlichting en het humanisme al het pleit gewonnen.

De cartoon suggereert een vergelijking tussen Auschwitz en de uitroeiingskampen met de muur in Palestina. Dat bewijst gewoon dat de cartoonist uit Torhout niet weet waarover hij het heeft. In de Shoah werd een systematische volkerenmoord gepland en uitgevoerd, wat iets helemaal anders is dan de weliswaar harde maar niet genocidale politiek van Israël tegenover de Palestijnen. Een dergelijke vergelijking is bovendien schadelijk, omdat ze de propaganda van de zionisten, die geen onderscheid maken tussen kritiek op Israël en antisemitisme, lijkt te bevestigen. Wie terecht kritiek levert op de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen, moet weten dat een dergelijke recuperatie telkens opnieuw gebeurt. Wie dit niet beseft, zou beter zwijgen.

Ludo Abicht.Beeld rv

Uiteraard kan en moet de bouw van die afscheidingsmuur veroordeeld worden, maar ook hier moet men een onderscheid maken tussen de legitieme wens van de Israëli's om zich tegen terreur en zelfmoordaanvallen te verdedigen en de manier waarop dit "veiligheidshek" misbruikt wordt om de onderdrukking van de Palestijnen verder op te voeren.

Om te beginnen loopt die muur niet op de bestandsgrens van juni 1967, maar voor een groot gedeelte op Palestijns grondgebied, waarbij opnieuw land en waterbronnen worden ingepalmd en de uitbreiding van de illegale nederzettingen - volgens internationaal recht allemaal dus - wordt vergemakkelijkt. De muur scheidt Palestijnse boeren van hun land, neemt nog meer water weg en verhindert drastisch de opbouw van een zelfstandige Palestijnse economie. Alle rapporten van internationale organisaties bevestigen dit.

Bovendien is die muur slechts één belangrijk element in een geraffineerd netwerk van wegblokkeringen, vaste en mobiele controleposten, absurde en arbitraire openingsuren van doorgangen, en voor Palestijnen verboden snelwegen, dat het leven van de burgers onmenselijk belast. Dit gaat zo veel verder dan de bescherming van de Israëlische burgers tegen terroristische aanvallen.

Het gebruik dat van de Holocaust gemaakt wordt in deze discussie over de uitzichtloze situatie van de Palestijnen in de bezette gebieden is niets dan een afleidingsmanoeuvre en daarom volledig onaanvaardbaar. Mag ik eraan toevoegen dat het ook beledigend is voor de slachtoffers van de Shoah en hun nakomelingen die zeker niet geleden hebben om als excuus te dienen voor het lijden dat vandaag andere mensen wordt aangedaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234