Donderdag 21/10/2021

Meningen

Welke spagaat, Bart Eeckhout? Het gaat bij sp.a net om verbindingen

Het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. ‘Ook wij zijn ecosocialisten’, schrijven Laura Cools en Dries Couckuyt (sp.a). Beeld AP
Het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez. ‘Ook wij zijn ecosocialisten’, schrijven Laura Cools en Dries Couckuyt (sp.a).Beeld AP

Laura Cools is laatstejaarsstudente rechten aan de UGent en als klimaatactiviste een van de trekkers van de klimaatbetogingen. Dries Couckuyt doctoreert aan de UGent en gaat autovrij door het leven. Ze zijn kandidaat op de lijst van sp.a voor het Vlaams parlement.

In Zeno van 20 april heeft Bart Eeckhout het over de tactische vertwijfeling die de klimaatkwestie bij sp.a blootlegt. Met zowel een klimaatplan als een klassiek rood kiesprogramma spreekt hij van een spagaat tussen een jonger, hoger opgeleide groep kosmopolieten en een korter geschoold arbeiderspubliek.

Dat een korter geschoold arbeiderspubliek terugdeinst van het zwaar beladen woord ‘klimaat’ als een bedreiging voor industrie en werkgelegenheid kunnen we begrijpen. Maar daar stopt de spreidstand dan ook. Gezien de urgentie van de klimaatproblematiek kan je ons moeilijk verwijten een plan te hebben. Dat plan bestaat uit concrete maatregelen. En met een energiezuinig huis voor iedereen, een basispakket duurzame elektriciteit voor iedereen, gratis of goedkoop openbaar vervoer voor iedereen, is de vraag eerder of het nog socialistischer kan?

Valse tegenstelling

Bart Eeckhout plaatst ons, de jonge, progressieve kosmopolieten, tegenover de traditioneel-linkse arbeidersklasse. We vinden dit een een valse tegenstelling. Als dochter van een leerkracht en agent, als zoon van een poetsvrouw en treinbestuurder, komen we niet bepaald uit hogere kringen. Het is wel dankzij de sociale welvaartsstaat, waar sp.a een heel belangrijke rol in speelt, dat jongeren zoals wij zich hebben kunnen ontwikkelen tot de zogenaamde hoogopgeleide kosmopolieten. We zijn ons daar sterk van bewust en verloochenen onze afkomst niet.

Samenlevingen evolueren en ook de mensen die deze veranderende maatschappij willen vertegenwoordigen kunnen geen onveranderlijke figuren zijn. Ook mensen die in arbeidersgezinnen opgroeien, kunnen zich nu ontpoppen tot kosmopolieten die niet meer hoeven wakker te liggen van primaire noden als onderdak, voedsel en onderwijs. Dat zorgt ervoor dat ook wij nu volop kunnen reflecteren over wereldproblemen zoals klimaat en migratie. Daarbij vergeten wij echter nooit van waar we komen. Onze progressieve kijk op hedendaagse problemen, verhindert niet dat wij nog steeds achter de linkse antwoorden op traditionele vraagstukken staan.

Product van haar tijd

En laat nu net dat de toekomst zijn waar wij, en sp.a, voor staan. We spelen misschien als kosmopolieten in de spits maar brengen traditioneel linkse antwoorden op het veld. Dit idee wordt nu al verpersoonlijkt in de VS door Alexandria Ocasio-Cortez, het jongste vrouwelijke Congreslid ooit. Afkomstig uit een migrantenfamilie in een arme New Yorkse wijk, weet ze als geen ander wat er speelt in de traditionele arbeidersklasse’. Tegelijk is ze ook een product van haar tijd, en profileert ze zich in het Congres niet alleen op sociale thema’s, maar evengoed op klimaat. Meer nog, ze maakt de verbinding tussen beide. Als ecosocialist hekelt ze de impact van het kapitalistische op onder meer het klimaat en koppelt ze sociale en ecologische oplossingen. Ook wij, de jonge kosmopolieten bij sp.a, zijn een product van onze tijd, én van onze afkomst. Ook wij zijn ecosocialisten en geloven in de koppeling tussen progressieve en links-traditionele antwoorden op maatschappelijke problemen.

Net zoals Alexandria willen we het traditionele arbeiderspubliek hiervan overtuigen. De klimaatmaatregelen die we voorstellen maken dat ook mogelijk. Om het heel zwart-wit te stellen: al ben je nu voor of tegen ‘het klimaat’, ons renovatieplan wil iedereen van een energiezuinig huis voorzien wat zorgt voor lagere energiefacturen en meer comfort. Ons basispakket duurzame elektriciteit dient net zo goed om energiearmoede te bestrijden. Hetzelfde geldt voor gratis of goedkoop openbaar vervoer om de vervoersarmoede aan te pakken. Wij zien die spagaat eigenlijk niet. In de concrete maatregelen zien wij enkel verbindingen tussen de jonge kosmopolieten en het traditionele arbeiderspubliek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234