Zondag 09/05/2021
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Welke PS en welke Vooruit krijgt premier De Croo na 1 mei terug aan de regeringstafel?

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Een van de belangrijkste prestaties van de federale regering-De Croo in de eerste zeven maanden van haar bestaan is dat ze zich nog niet uit elkaar heeft laten spelen. Daar was bij voorgaande regeringen soms nog geen zeven dagen voor nodig.

Een cynicus zou kunnen zeggen dat de regering geluk gehad heeft omdat de coronapandemie tot dusver alle andere bekommernissen naar het tweede plan duwt. De strijd tegen het virus verloopt niet zonder kritiek of gemor, maar legt toch een sluier van samenhorigheid over de coalitie.

Die uit nood geboren ‘état de grâce’ kan niet blijven duren. Het mislukte sociaal overleg over het loonakkoord wordt een eerste echte test voor de cohesie van de veelkleurige coalitie. Met de moed der wanhoop probeert bevoegd minister Dermagne (PS) het akkoord alsnog tot leven te wekken, maar de kans dat werkgevers en vakbonden nog nader tot elkaar komen, is vrij minimaal.

Over wiens verantwoordelijkheid dat falen is, zijn de meningen verdeeld. Het lijkt fair om te zeggen dat de schuld ergens in het midden ligt. Vakbonden noch werkgevers zijn erin geslaagd om het uitzonderlijke aspect van dit coronatijdsgewricht voldoende in te schatten en om de gestolde eigen positie te verlaten. Het economische aspect van de coronacrisis moet zich nog ten volle laten voelen, en dus is het niet het moment voor ambitieuze algemene looneisen. Anderzijds zijn er wel degelijk sectoren die als winnaar uit deze bijzondere tijd komen, en het is niet meer dan eerlijk dat ook werknemers daar een ruimer deel krijgen van de toegenomen welvaart.

Tussen die twee posities had een eerbaar compromis mogelijk moeten zijn dat de vele stille, werkende helden van deze crisis beloont zonder de economie nog meer te ondergraven. Dat is niet gelukt. Dat zegt iets over het wegsmelten van compromisbereidheid en het verdwijnen van gezaghebbende stemmen die de eigen loopgraaf overstijgen.

En nu mag de regering het probleem dus oplossen. De wettelijke loonnorm laat weinig marge voor creativiteit. Dus is de kans groot dat een PS-minister straks een algemene loonnorm van 0,4 procent extra boven op de index mag doorduwen. Dat is nefast voor de feestvreugde op de nakende Dag van de Arbeid. Van Antwerpen tot Luik wordt het uitkijken hoe Vooruit/PS zich gaan verweren tegen voorspelbare aanvallen van de radicaal-linkse concurrentie.

Ook 1 mei gaat weer voorbij. De test voor de regering komt daarna. De vraag voor premier De Croo zal zijn welke PS en welke Vooruit hij na het Feest van de Arbeid weer aan de regeringstafel krijgt. Wil de premier zijn linkse coalitiepartners aan boord houden, dan zal er meer ruimte voor het voetlicht moeten komen. En meer geld, dat ook. Niet eenvoudig op een moment dat de geldkraan eigenlijk weer meer dichtgedraaid zal moeten worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234