Donderdag 18/08/2022

#uppercutbxl

Wel, de toekomst, die behoort ons toe, en daarmee bedoel ik de terecht boze burgers

Tom Van Grieken en Filip De Winter van Vlaams Belang.  Beeld BELGA
Tom Van Grieken en Filip De Winter van Vlaams Belang.Beeld BELGA

Tom Van Grieken is voorzitter van Vlaams Belang. Speciaal voor de nieuwe debatreeks van De Morgen #uppercutbxl neemt hij de pen op tegen schrijver-performer Joost Vandecasteele.

Tom Van Grieken

Beste meneer Vandecasteele,

Dank voor uw felicitaties naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Ik moet echter bekennen dat ik van oordeel ben dat ik ze niet verdien. Wie ze dan wel verdient? De Amerikanen die hoopten op verandering, op een breuk met het politieke status quo en die daarom kozen voor een niet voor de hand liggende kandidaat. De Britten, die met de brexit opteerden voor een alternatief voor de bemoeizieke regelneverij van de Europese Unie. De Oostenrijkers die een niet mis te begrijpen signaal uitstuurden door de FPÖ de wind spectaculair in de zeilen te geven. En misschien in de toekomst ook voor de Fransen en de Nederlanders die volgend jaar de mogelijkheid hebben om te breken met het verleden en volop te kiezen voor de toekomst.

Want die toekomst, die behoort ons toe. 'Ons', dat zijn diegenen die vandaag als 'verliezers' zouden kunnen bestempeld worden. In deze tijden van politieke correctheid, globalisering, transatlantische vrijhandelsverdragen, machtige multinationals en onophoudelijke geopolitieke strubbelingen laten politieke en maatschappelijke elites zich vaak laatdunkend uit over het eigene, het lokale. Wie niet mee kan of wil, leeft in het verleden en zou 'onze' toekomst op het spel zetten. De waarheid is echter complexer dan dat.

De grote verliezers van de open grenzen en de alsmaar toenemende globalisering en schaalvergroting zijn immers niet de yuppies, die in hun mooie, monoculturele villawijken vrijblijvend kunnen filosoferen over de pracht en praal van de multiculturele samenleving. Neen, de grote verliezers zijn de gewone burgers. Zij stellen vast dat de globalisering en het daarbij horende vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal hun leven diepgaand beïnvloedt, en niet op een positieve manier. Ze verliezen hun werk, ze zien hun buurten verloederen en bovenal: het politieke establishment heeft geen oren naar hun klachten.

Tom Van Grieken.  Beeld Photo News
Tom Van Grieken.Beeld Photo News

De hedendaagse sociaaldemocraten kunnen nochtans niet anders dan vaststellen dat hun basis niet beter wordt van mondialisering, de ons opgedrongen Europese eenmaking en al wat daar zogezegd bij hoort. Zij kiezen er echter bewust voor om dit noodsignaal te negeren. De kloof tussen de Europese politieke elite en het volk is nog nooit zo groot geweest.

Men doet er dan ook alles aan om de bevolking het zwijgen op te leggen. Als zelfverklaard sciencefictiongeek hebt u ongetwijfeld het jammer genoeg bijna profetische boek 1984 van de linkse auteur George Orwell gelezen. In zijn boek schreef Orwell al over wat vele decennia later 'politieke correctheid' zou gaan heten. Karakteristieke elementen van politieke correctheid zijn het omschrijven van onwelgevallige denkers als racisten, seksisten en homofoben (de zogeheten thoughtcrimes uit 1984), de noodzaak om twee tegengestelde ideeën samen te smelten (doublethink) en pogingen om de taal te manipuleren voor politieke doeleinden (newspeak).

In zijn ironisch gedicht Die Lösung adviseerde Bertolt Brecht de regering om een ander volk te kiezen indien het volk haar niet meer wou. Het lijkt erop dat onze hedendaagse elites deze ironische aanmaning vandaag letterlijk interpreteren. Men negeert de verzuchtingen en noden van degenen die hen zo lang in het zadel hebben gehouden. Maar, zoals Abraham Lincoln het zo goed wist te verwoorden: men kan sommige mensen voortdurend bedriegen, en alle mensen een tijdje, maar men kan niet alle mensen voortdurend bedriegen. Door partijen zoals de mijne hebben de (terecht) boze burgers, de 'agressieve idioten', zoals u ze pleegt te noemen, nu een alternatief.

Het gebruik van zo'n scheldwoord en de minachting die het uitstraalt, is dat niet precies een van de grote problemen van deze tijd? Wie is nog in staat om de Vlamingen tegen te spreken die het gevoel hebben dat er niet meer naar hen geluisterd wordt? U ontwaart misprijzen in onze samenleving. Welnu, het is in de eerste plaats daar dat we dit kunnen vaststellen.

Ik ben niet bereid om dat probleem te negeren. Ik kies ervoor, in tegenstelling tot anderen, om niet vast te houden aan concepten uit het verleden. Het is mijn partij die de pijnlijke analyse durft te maken dat de motor van de Europese Unie sputtert en misschien wel aan vervanging toe is. Het is in dit land enkel het Vlaams Belang dat bijvoorbeeld durft te ijveren voor aanpassingen in de Conventie van Genève en andere onaantastbaar geachte teksten die helemaal niet meer aan de hedendaagse realiteit zijn aangepast. Het is ook het Vlaams Belang dat wil breken met het achterhaalde België en wil werken aan een nieuw Vlaanderen.

Van behoudsgezindheid om de behoudsgezindheid is bij ons geen sprake. Op veel vlakken leest het programma van het Vlaams Belang als het beleid van de toekomst. Wie wil weten hoe het beleid er binnen een jaar of twintig zal uitzien, moet het Vlaams Belang-programma van vandaag ter hand nemen. Dat is hoopgevend voor alle Vlamingen die al decennia 'vergeten' worden door het beleid. Als Brusselse Vlaming weet u ongetwijfeld hoe dat voelt.

Vriendelijke groeten,

Tom Van Grieken

Lees ook het stuk van Joost Vandecasteele: Beste meneer Van Grieken, ik wil het met u eens over de toekomst hebben, en niet over vroeger

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234