Vrijdag 03/02/2023

Opinie

Weg met dat fiscaal gunstregime voor voetballers. Dat is onverdedigbaar

Stijn Baert. Beeld rv
Stijn Baert.Beeld rv

Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen.

Stijn Baert

Deze oproep komt uit onverdachte hoek. Door mijn aderen stroomt naast het blauw en geel van de Universiteit Gent ook het paars en wit van Sporting Anderlecht. Mijn abonnement in het Vanden Stock biedt me een gigantische uitlaatklep. Ik wil het Belgisch voetbal dus niet kapot.

Toch vind ik dat onze politici de huidige voetbalcrisis moeten gebruiken om eindelijk het gunstregime qua sociale lasten voor voetballers op te heffen. De sociale zekerheidsbijdrage voor werknemers bedraagt in ons land 38 procent op hun brutoloon. Ook voetballers betalen die. Het verschil is dat zij dat percentage niet op hun volledige maandloon van ongeveer 28.000 euro geïnd zien, maar op een fictief bedrag van 2.300 euro. Volgens recente berekeningen van Het Nieuwsblad loopt de schatkist zo 70 miljoen euro per jaar mis.

E-commerce

Dit is onverdedigbaar. Het klassieke argument, dat ons voetbal zonder dat gunstregime niet zou kunnen concurreren met het buitenland, houdt geen steek aangezien andere sectoren voor volstrekt dezelfde uitdaging staan. Waarom het voetbal wel een gunstregime geven en de sector van de e-commerce niet? De voorsprong van spelers als bol.com op hun Belgische concurrenten is heel veel groter dan die van Ajax op Anderlecht (of zelfs op Club Brugge).

Ook de redenering dat voetballers omstreeks de leeftijd van 35 jaar afgeschreven zijn en zij dus voldoende reserves moeten kunnen opbouwen, houdt geen steek. In een tijd waarin we van 50-plussers verwachten dat zij na een herstructurering alles op alles zetten om een nieuwe baan te vinden, mag van voetballers hetzelfde gevraagd worden. Marc Emmers, ooit klasbak in het KV Mechelen van Aad de Mos en nu werkzaam als magazijnier bij Gamma, toont dat het kan. Bovendien doen voetballers tijdens hun jaren in de spotlights een sociaal kapitaal op dat ze kunnen aanboren later op de arbeidsmarkt.

Sociaal is het fiscale gunstregime voor voetballers de wereld op zijn kop. In onze maatschappij wordt verwacht dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Momenteel is het omgekeerde waar: geen sterkere schouders dan die van voetballers, maar toch dragen ze de lichtste lasten. Sterker nog. Door het vaste bedrag waarop RSZ-bijdragen voor voetballers worden berekend, betalen grootverdieners als Adrien Trebel en Ruud Vormer precies evenveel als mindere goden – over de goddelijkheid van Vormer kan natuurlijk gediscussieerd worden – zoals Davino Verhulst en Anthony Van Loo. Ronduit asociaal.

Koning Voetbal

Hoe kan een systeem dat dermate onverdedigbaar en sociaal absurd is toch blijven bestaan? Daarvoor moet in de richting van de politiek gekeken worden. Hoewel. Ook onze politici deden de afgelopen jaren nog amper een poging om het fiscaal gunstregime voor voetballers te verdedigen. Kamerleden als Roel Deseyn (CD&V) en Luk Van Biesen (Open Vld) blaffen zelfs al vele jaren dat ze het systeem willen afschaffen. Bijten mochten ze voorlopig echter niet van hun partijen. De vergoelijking is typisch dezelfde als degene die Bruno Tobback als minister van Pensioenen ooit liet optekenen: we weten wat we eigenlijk zouden moeten doen – het gunstregime afschaffen dus – maar doen het niet, omdat we dan niet meer herkozen raken. Tegen Koning Voetbal is tegen het volk.

Net daarom is er vandaag een momentum om te doen wat moet. De grenzeloze inhaligheid van velen in het voetbal is schokkend. De burger verwacht hier en nu een duidelijk signaal. Koning Voetbal mag op een normaal regime gezet worden. Politici kunnen momenteel dan ook met het afschaffen van het gunstregime niet alleen de schatkist plezieren, maar ook de electorale kassa laten rinkelen. Politici als Deseyn en Van Biesen en hun partijen kunnen het mantra van Bruno Tobback inruilen voor het leidmotief van de Sint-Truidense filosoof Phil Kevin. Komaan En Doe Het. Nu het volk even aan uw kant staat.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234