Dinsdag 28/09/2021

OpinieLezersbrieven

‘We zitten in de situatie dat we de motivatie van jongeren verliezen’

Jongeren laten zich vaccineren in Puurs. Beeld David Legreve
Jongeren laten zich vaccineren in Puurs.Beeld David Legreve

Een selectie van de lezersbrieven aan onze redactie.

Op naar een groener Europa

Europa wil groener worden, terecht: er moet dringend iets gedaan worden aan de opwarming van het klimaat. Maar sta me toe om even een voorspelling te doen.

Wie het zich nu al kan veroorloven (de rijken en de grote bedrijven, misschien ook de hogere middenklasse) zal in het begin van de omschakeling subsidies scheppen onder het motto van ‘aanmoedigingspremies’. Wie onderaan op de sociale ladder staat zal (hopelijk) kunnen genieten van tegemoetkomingen om de zwaarste schokken op te vangen (maar zal er toch op achteruitboeren), en eens de technologie in het bereik komt van de middenklasse en de kmo zal de redenering worden ‘het wordt voor iedereen betaalbaar’ en zullen de premies stopgezet worden.

De middenklasse en de kmo’s zullen zoals zo vaak het meest aan koopkracht inboeten.

Bart Vandecasteele

De laatste strafschop is voor de jongeren

In de finale van het EK werd de laatste last door manager Southgate op de schouders van een 19-jarige jongen gelegd. Heel Europa vindt dit een onbegrijpelijke keuze. Toch doen we in de covid-crisis exact hetzelfde. De laatste last is voor onze jongeren door hen als laatste te vaccineren.

Hoewel jongeren over het algemeen relatief weinig klachten lijken te ervaren van het coronavirus zelf, hebben de maatregelen wel veel impact op hun dagelijks leven gehad en nog steeds.

De psychische gezondheid van jongeren is afgenomen sinds het begin van de coronaperiode. Daar kunnen we klip en klaar over zijn. Onderzoekers zien bijvoorbeeld dat veel jongeren eenzaam zijn. Het gebrek aan sociale contacten, mogelijkheden voor ontmoeting (bijvoorbeeld in uitgaansgelegenheden) en fysiek onderwijs worden genoemd als factoren die daarbij een rol spelen. Er zijn afgelopen jaar een heleboel maatregelen genomen ten koste van jongeren zonder dat zij een stem hadden en goed gehoord zijn.

Terwijl ik als 45-jarige volledig gevaccineerde deze zomer redelijk zorgeloos kan reizen en keurig op restaurant kan gaan is dat voor tieners en jongvolwassenen anders. Ook deze zomer kunnen zij het virus niet loslaten en worden ze dagelijks geconfronteerd met maatregelen als ze op kamp willen gaan, op vakantie, een avond uit... Sterker nog: politici en virologen voeren weer een open discussie in de media over testen voor kampen, over volledig gevaccineerd zijn voordat je naar bepaalde landen kan gaan. En onze jongeren staan bij deze discussies weer aan de zijlijn.

Dat jongeren te weinig betrokken zijn geweest bij de besluitvorming over maatregelen en vaccineren is een factor die nu meespeelt als het gaat over hen motiveren om die maatregelen na te leven en zich te laten vaccineren. Ze doen niet meer mee, zijn een beetje weggeduwd. De vaccinatiegraad onder jongeren is veel te laag en kan voor een nieuw probleem zorgen bij het heropstarten van scholen en universiteiten.

In februari heb ik in een brief bij professor Vlieghe en professor Van Ranst gepleit om niet mij te vaccineren voor de zomer maar mijn vaccin aan een jongere te geven. De brief bevatte een redelijk gedetailleerd vaccinatieschema voor de hele bevolking (18+). Inhoudelijk is daar niet op gereageerd.

Nu zitten we in de situatie dat we de motivatie van jongeren verliezen. Politici en virologen moeten hen er weer bij betrekken, door met hen te gaan communiceren. Alleen zo kunnen we hen bewegen om dat vaccin zonder dwang te nemen. Dat communiceren zal met excuses moeten beginnen. Meneer De Croo, dat is uw verantwoordelijkheid, zoals echte leiders dat moeten kunnen. En u zult goed moeten richten, u heeft maar één kans. Dit is uw strafschop en het is de laatste.

Koen Hanemaaijer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234