Donderdag 09/12/2021

Standpunt

We zijn het beschaafde meningsverschil ontgroeid

Oud-premier Elio Di Rupo richt in de Kamer het woord tot zijn opvolger, Charles Michel. Beeld Photo News
Oud-premier Elio Di Rupo richt in de Kamer het woord tot zijn opvolger, Charles Michel.Beeld Photo News

Bart Eeckhout is senior writer bij De Morgen.

Hij hakte er wel stevig in, de open brief die lezer François Cauliez naar deze krant stuurde. Zijn aanklacht tegen de 'powers that be' in de Wetstraat moet een van de meest gelezen en gedeelde stukken uit de jonge geschiedenis van de digitale De Morgen zijn - een status waar een commentator alleen maar van kan dromen.

Cauliez heeft een open zenuw geraakt. Zijn ergernis over de tactische spelletjes en vijandelijkheden die in de Wetstraat tot de dagelijkse routine zijn gaan behoren wordt door velen gedeeld.

Sommigen, velen, zullen in het hevige Kamerdebat tussen meerderheid en oppositie een bevestiging van die ergernis gezien hebben. Dat is evenwel een foute gedachte. Als er ergens hevig en radicaal van mening mag - neen, moét - verschild worden dan wel in het Paleis der Natie door de vertegenwoordiging van het volk. Misschien is het probleem juist dat onze democratie door decennia van centrumconsensus te lang in slaap is gewiegd. We zijn het beschaafde meningsverschil ontgroeid.

Politiek is nooit een 'Kumbaya'-zangstonde geweest. Dat is ook geen na te streven ideaal. Het is uit de botsing van ideeën dat vooruitgang ontstaat. Maar er zijn wel limieten. Wat burger/lezer Cauliez wel treffend verwoordt namens velen, is dat ook politici, vakbondslui, werkgevers en anderen het meningsverschil verleerd zijn. Respectabele tegenstrevers worden meteen vijanden genoemd. Tegenstrevers kan je tegenspreken, vijanden moet je uitschakelen.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Lees ook

"Beste 'powers that be', we zijn het beu. Het trieste schouwspel dat jullie nu al maanden ten beste geven, is om bij te huilen." Lees hier de opiniebijdrage van François Cauliez.

Liberalen en socialisten of conservatieven en progressieven moeten scherp debatteren. Maar als een Kamerlid stakende werknemers 'vakbondsterroristen' noemt, moet je niet verbaasd zijn dat sommigen zich ook echt als halve terroristen gaan gedragen. Wie sociaal verzet wil criminaliseren heeft tal van internetfora ter beschikking, in de Kamer mag je als kiezer een hogere standaard eisen. En omgekeerd, als je als vakbondsleider regeringsbeleid meteen 'horror' noemt, moet je niet schrikken als er in je achterban mensen opstaan die echt tot het gaatje willen doorstaken.

Het is niet van het georganiseerde meningsverschil in de politiek dat de samenleving zich afkeert. Het is de zinloze verbale agressie die van de Wetstraat mee een stolp maakt die veraf staat van het leven en lijden van mensen buiten die stolp.

Als we de globale economische, sociale culturele uitdagingen ooit de baas willen kunnen zullen we meer politiek, meer burgerzin en dus meer meningsverschil nodig hebben. Maar dat kan ook zonder alle agenten, verplegers, onderwijzers of andere ambtenaren te vernederen als nutteloze belastingslurpers. En zonder poppen van politici op de markt terecht te stellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234