Woensdag 20/10/2021

Generatie nu

We staan te vaak met onze rug naar een zonsondergang omdat we een selfie aan het nemen zijn

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

De Morgen duikt in de wereld van de Millennial, en vraagt aan twintigers hoe zij leven, werken, dromen en vrijen. Tien stemmen van Generatie Nu vertellen wat het betekent om nu een twintiger te zijn. Vandaag: Kris Verburgh (28).

Is er een rand aan dit heelal? Wat is leven? Van wat zijn gedachten gemaakt? Kunnen we als mens ooit onsterfelijk worden? We leven in een fascinerende tijd, waarin nog nooit zoveel wetenschappers wereldwijd in de weer zijn geweest om een antwoord te geven op deze vragen. Voor elke persoon die wordt voortgestuwd door een ontembare nieuwsgierigheid en verwondering over de wereld om zich heen, kan een dag niet genoeg uren bevatten. We leven in een bevoorrechte tijd. Een tijdperk waarin informatie bijna zo alomtegenwoordig is als zuurstof.

Met een muisklik heb ik toegang tot 22 miljoen medische artikelen in een onlinedatabase, en via glasvezelkabels die op de bodem van de oceanen lopen, kan ik lezingen van professoren aan de andere kant van de wereld rechtstreeks volgen. In de Middeleeuwen was een brief negen maanden onderweg van Brugge naar Peking, nu is dit in een vingerknip, of beter gezegd, in een muisklik gebeurd.

Als 'millennial' groeide ik op toen het informatietijdperk pas echt tot bloei kwam. Ik herinner me dat mijn vader als wetenschapper de eerste pc in onze straat had, en hoe het internet daarna langzaam zijn digitale tentakels uitstrekte en doordrong tot in onze huiskamers en vervolgens tot in onze broekzak, om binnenkort zelfs deel uit te maken van ons lichaam, zodat we onze hersengolven en onze bloedsuikerspiegels continu kunnen delen met de hele wereld.

Terugtrekken

Informatie is nog nooit zo toegankelijk geweest, en dat biedt enorme voordelen voor wetenschappelijk onderzoek. De oude bibliotheken en afgelegen abdijen en de stoffige wegen ertussen zijn vervangen door digitale snelwegen en onlineportalen waarlangs informatie met de snelheid van het licht flitst. Maar daar ligt ook ergens een probleem. We worden overstelpt met informatie. We dobberen in een zee van feiten en gebeurtenissen, terwijl kennis en vooral wijsheid de wind in onze zeilen zou moeten zijn. Bovendien moeten we steeds meer beroep doen op specialisten, omdat de wereld zo complex is geworden. Specialisten weten echter vaak heel veel over heel weinig. We hebben nood aan generalisten, mensen die het grote geheel overzien en verbanden kunnen leggen tussen verschillende vakgebieden.

Een praktisch voorbeeld is onze gezondheid. Om te weten hoe je een mens gezond kan houden, moet je je niet enkel baseren op ziekteleer of de klassieke voedingsleer. Je moet het lichaam benaderen vanuit talloze andere vakgebieden, zoals evolutionaire geneeskunde, biochemie, genetica, veroudering en psychologie. Dat maakt dat je veel moet lezen en je continu op de hoogte moet zijn. Maar dat gaat steeds moeilijker in deze wereld van afleidingen, entertainment en continue bereikbaarheid, iets waarover de millennial kan meespreken. Het is echter bijzonder belangrijk om de tijd te nemen om alleen te zijn, zodat je je kan verdiepen en kennis opdoen.

Alleen zijn 'geeft je tijd om je te verwonderen, om te zoeken naar de waarheid', zoals de wetenschapper Albert Einstein ooit zei. Dit is natuurlijk geen oproep om je op te sluiten op je zolderkamer, maar wil je ergens goed in worden, dan moet je je soms terugtrekken uit deze samenleving, die continu prikkelt met Facebook, je smartphone of 3D-televisie. Ik ben net oud genoeg om nog het tijdperk van voor de smartphone en het internet te hebben meegemaakt, toen ik mijn zomervakanties doorbracht in een hangmat met een stapel boeken, zonder een smartphone die nu nog amper van mijn zijde wijkt.

Sterrenstof

Daarnaast is het niet enkel belangrijk om af en toe alleen te zijn, maar ook dat je beschikt over passie en verwondering. Met het overaanbod aan informatie en entertainment is het nog nooit tegelijk zo eenvoudig en zo moeilijk geweest om een passie te vinden. Maar een passie hebben is zeer belangrijk. Mijn passie wordt gevoed door een niet aflatende verwondering over de wereld om me heen, en hoe meer ik erover leer, hoe verwonderlijker hij wordt.

De atomen waaruit mijn lichaam bestaat, werden ooit in het binnenste van sterren gesmeed. We zijn letterlijk denkend sterrenstof, of een stukje heelal dat zich bewust is geworden van zichzelf. We leven met zijn allen op een gestolde sintel die we aarde noemen en die met een snelheid van 108.000 kilometer per uur draait rond een ster, die op zijn beurt draait rondom een gigantisch zwart gat dat zich in het midden van onze melkweg bevindt.

Laten we die continue verwondering nooit verliezen. We staan te vaak met onze rug gekeerd naar een prachtige zonsondergang omdat we een selfie aan het nemen zijn. Laten we ons omringen met informatie en technologie, maar we moeten ervoor zorgen dat het geen draaikolk wordt die ons meezuigt in een wereld van 'likes', vakantiefoto's en statusupdates. De digitale wereld dient om de echte wereld gemakkelijker te maken, niet om hem te vervangen. Althans voorlopig nog.

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Kris Verburgh (28)

Arts, onderzoeker, schrijver. Gezondheid, voeding, veroudering en neurowetenschap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234