Zondag 02/10/2022
Mania De Praeter. Beeld rv
Mania De Praeter.Beeld rv

OpinieMania De Praeter

We mogen niet zeuren, zeggen ze, maar dat moeten we wel

Mania De Praeter is neurochirurg in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Mania De Praeter

Daar gaan we weer, of beter, daar zijn we al maanden naartoe aan het gaan. Weer nieuwe maatregelen. Bepaalde sectoren moeten sluiten, andere blijven open, waarom is niet altijd duidelijk. Waarschijnlijk afhankelijk van hoe sterk de lobby is, veronderstel ik. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) blijft ontkennen dat onbeveiligd (zonder masker) naar school gaan de covidtransmissie bevordert en is boos dat de scholen sluiten, maar kleuterscholen en crèches blijven nog steeds open. Waarom snap ik niet. Hogescholen en universiteiten daarentegen zijn al bijna een jaar gesloten, terwijl nooit bewezen is dat de besmettingsgraad daar hoger zou zijn.

Tegelijkertijd is er een vaccinatiecampagne die maar niet echt op dreef wil komen. Waarom wordt er niet zeven dagen op zeven gevaccineerd? We hebben hier geen tijd te verliezen. Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie, vond dat we niet moesten overhaasten, maar ga dat maar eens uitleggen aan al diegenen die al maanden zonder werk zitten.

Geen enkele toegift

Iedereen heeft het gehad, en terecht. We mogen niet zeuren, zeggen ze, en vooral niet op het beleid. Wel, na de recente zelfdoding van een student rechten riep de professor van die student bij zijn begrafenis alle studenten op om alsjeblieft te blijven zeuren en bij vrienden en familie de frustraties, het ongenoegen, en het verdriet over deze situatie te ventileren.

Nood aan een gesprek?

Praten helpt, dat kan bij Tele-Onthaal: bel 106 of ga naar de website tele-onthaal.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website zelfmoord1813.be.

We hebben er nood aan om onze onmacht te uiten. Het woord perspectief is bijna een scheldwoord geworden. Maak maar eens wijs aan al die studenten dat ze moeten volhouden, terwijl ze eigenlijk een van de groepen zijn die geen enkele toegift hebben gekregen in deze pandemie. En overtuig mijn tachtigjarige vader maar eens dat het beter wordt als hij binnenkort gevaccineerd wordt, tenminste, als alles verloopt volgens schema. Zijn schattig autootje dat hij vorig jaar kocht om elke morgen in de stad met vrienden een koffietje te gaan drinken staat al een jaar ongebruikt op de oprit. En alle ouders die nu in paniek op zoek zijn naar babysits om de paasvakantie te overbruggen nu de kampen wegvallen. Of onze patiënt met een hersentumor die wist dat ze het voorjaar niet meer ging halen maar haar eigen familie niet heeft kunnen knuffelen en geen laatste leuke uitstappen met haar kinderen meer heeft kunnen maken. Vertel hen maar dat ze flink moeten zijn en moeten volhouden, want de vaccinaties komen eraan. Alleen is het maar de vraag of aan dit tempo iedereen nog dit jaar gevaccineerd zal raken.

Antivaxers

Om dan nog maar te zwijgen van de antivaxers, die met de meest vergezochte theorieën en nonsens mensen proberen te overtuigen van het gevaar van de vaccinatie. Misschien zijn zij het wel die me het meest kwaad maken. Vaccinatie is geen geloof, net als het feit dat de aarde rond is ook geen geloof is, maar een wetenschap. Beseffen ze niet dat een vaccin nog altijd veiliger is dan het virus zelf?

En als zij vinden dat ze het recht hebben zich niet te laten vaccineren, dan ontnemen ze van de meerderheid van de bevolking die dat wel wil de kans op vrijheid. Of dachten ze mee te profiteren van de immuniteit van degenen die zich wel laten vaccineren om hun oude leven weer te hervatten? Hoe egoïstisch en kortzichtig kan je zijn? Er komt geen herwonnen vrijheid als er niet genoeg groepsimmuniteit is. Maar hoe kan je een fundamentalist (want dat zijn ze eigenlijk) overtuigen van het tegendeel? Het is dan ook niet echt zinvol om ze een platform te geven. Negeren is misschien nog wat men het best kan doen en daarnaast proberen de twijfelaars overtuigen met wetenschappelijk onderbouwde argumenten.

Ondertussen moeten we weer een groot deel van onze ingrepen uitstellen wegens geen plaats op intensieve zorg. Ik merk dat veel collega’s de moed beginnen te verliezen. Hopelijk is er nog genoeg draagkracht voor een nieuwe lockdown bij de bevolking. Want dat is het enige wat de curve nog kan plat slaan. Hopelijk zijn de huidige maatregelingen voldoende. Wat meer moed daarvoor in het najaar was echter beter geweest. Dan hadden we nu niet in de aanloop van die derde golf hoeven te zitten. Ik probeer ook de moed er in te houden en blijf dromen van betere tijden. Maar als we de zomer willen redden, zal de vaccinatie snelheid toch een standje hoger moeten. Het is natuurlijk altijd makkelijk om vanaf de zijlijn commentaar te geven maar het is soms moeilijk zwijgend toe te kijken als de bal herhaaldelijk wordt misgeslagen.

Heeft u vragen over zelfdoding? Bel dan gratis naar 1813 of surf naar www.zelfmoord1813.be.

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234