Zaterdag 07/12/2019

Standpunt

We moeten weer leren dat we werken om te leven, niet leven om te werken

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Het bijzonder lezenswaardige interview van schrijfster Lize Spit met vakgenote Bregje Hofstede heeft een gevoelige snaar geraakt. Het gesprek gaat over het boek van Hofstede over haar eigen ervaringen met een burn-out. De woorden van Bregje Hofstede worden op grote herkenning onthaald.

Kritiek ontvangt de schrijfster omdat ze durft te bekennen dat een burn-out soms ook wel een beetje als een statussymbool aanvoelt, iets waarmee je in bepaalde kringen je onmisbaarheid kunt aantonen. Dat zal zeker zo zijn, zoals ook niet elk kind dat een adhd-etiket opgespeld krijgt reddeloos verloren is. Toch zou het de zeer reële problemen van velen en de ervaring van Bregje Hofstede zelf tekort doen, om burn-out weg te zetten als louter een modekwaal.

Dit zijn vermoeiende tijden. Wie het verband ontkent tussen psychische overlast en de druk op werk- en privéleven, ziet het licht van de zon niet. Maar dat verband is complexer dan velen vermoeden.

Wie kijkt naar het profiel van mensen die langs een burn-out scheren of er middenin zitten, merkt dat het meestal juist niet om uitgebluste professionals gaat. Integendeel lijken geëngageerde of sterk gemotiveerde medewerkers veel kwetsbaarder voor de kwaal dan wie mentaal afgehaakt is. Als de werkomgeving die motivatie dan onvoldoende beantwoordt, of geen rem zet op het engagement, kan het misgaan.

Daarom verdient het radicaal klinkende voorstel van Bregje Hofstede om de grens tussen werk- en privétijd weer strak te trekken en werknemers ’s avonds niet meer lastig te vallen met opdrachten en e-mails wel degelijk een ernstig debat. We moeten weer leren dat we werken om te leven, niet leven om te werken.

Maar er is ook de andere kant van het verhaal. We moeten niet alleen naar de uitputtende, veeleisende werkgever kijken, maar ook naar de uitputtende, veeleisende... onszelf. Met zijn allen leggen we de lat in het private deel van ons leven zo hoog, dat we gegarandeerd er ergens onderdoor gaan.

We willen niet alleen een uitdagende job, maar ook het perfecte gezin dat in welvaart kan baden, hobbykok zijn en alle juiste restaurants bezoeken, mee zijn met de nieuwste boeken, films en mode. En dat moet allemaal ook nog eens meteen gefacebookt en geïnstagramd worden. Van werkelijk ‘vrije tijd’, tijd waarin niets moet, komt bijna niets meer terecht. Ook dat is een recept voor burn-out.

“Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel”, zingt Bazart in de hitsingle ‘Goud’. Klinkt erg verleidelijk, maar als maatschappelijk motto is het niet zonder risico.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234