Maandag 17/02/2020

Standpunt

We moeten kinderleed verminderen, en we weten hoe dat kan

Beeld Tim Dirven

Barbara Debusschere is journalist bij De Morgen.

Terwijl steeds meer mensen hun bezorgdheid uiten over de toekomst van onze kinderen, maken de VN zich zorgen over kinderen in ons land met wie het nu slecht gaat.

“Te veel kinderen leven in armoede en België moet stoppen met minderjarigen opsluiten”, zo concludeert het VN-comité voor de Kinderrechten over ons land.

Vandaag is de Armeense Anna-Maria, hier geboren maar recentelijk met haar gezin opgesloten in een repatriëringscentrum, hét gezicht van die opgesloten kinderen. Maar ze is niet de eerste en het is niet de eerste keer dat de VN eisen dat we daarmee ophouden. Want kinderen uit hun gewone leven rukken en plots opsluiten, met als perspectief gedwongen terugkeer naar een land dat ze meestal niet kennen, is uiteraard traumatiserend.

Toch is het weinig waarschijnlijk dat bevoegde politici hierover nu wel naar de VN zullen luisteren. Onlangs nog viel de regering over die andere VN-migratiekwestie, dus van de stoere lijn zullen de grootste partijen nu niet willen afwijken.

Het klopt ook dat het niet simpel is. Kinderen opsluiten doe je natuurlijk niet, tegelijkertijd is het oneerlijk om gezinnen die herhaaldelijk zijn afgewezen in de asielprocedure toch verblijfsrecht toe te kennen enkel en alleen omdat ze kinderen hebben.

Maar blijven doen alsof er enkel keuze is tussen ‘laat iedereen maar binnen’ of ‘we moeten die kinderen steevast opsluiten’ is ongeloofwaardig gespin.

Onderzoek leert namelijk dat er betere manieren zijn om hiermee om te gaan. Niet met algemene regels, maar geval per geval werken bijvoorbeeld. En aan de hand van expertise uit de kinderpsychologie die de belangen van het kind centraal stelt. Perfect is dat niet, maar zo’n preciezere aanpak zou minder kinderleed betekenen.

Minder kinderleed moet ook veel meer centraal staan als het gaat over de tweede pandoering die we van de VN krijgen. Gelukkig is er wel al wat vooruitgang dankzij recente maatregelen, en daarvoor krijgen we een pluimpje.

Maar nog altijd riskeert bijna één kind op de vijf in armoede op te groeien. Sinds 2001 verdubbelde de kinderarmoede zelfs. Dat is beschamend. Zeker omdat ook hier de sleutels voor beterschap gekend zijn: onderwijs en huisvesting. Zeker omdat hierover wél dure politieke beloftes in positieve zin zijn afgelegd.

De kinderen in armoede kunnen nu alleen maar hopen dat onze overheden intensiever doorgaan op de ingeslagen weg. Hun namen en gezichten kennen we niet, maar ze zijn met veel te veel en niet zelden ook getraumatiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234