Maandag 01/06/2020

Standpunt

We moeten een beter migratiebeleid ook zelf wel een beetje willen

Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Ondanks wat verwensingen over en weer zullen de Franse president Macron en de nieuwe Italiaanse premier Conte elkaar vandaag ontmoeten. Gespreksonderwerp nummer één wordt het Europese migratiebeleid.

Ondertussen zet de Aquarius over een woelige zee koers naar de haven van Valencia. IJs en weder dienende, zal het schip daar zaterdag ruim zeshonderd migranten/vluchtelingen levend en wel aan land brengen.

De Aquarius is het treffende symbool geworden van het dode punt waarop het Europese migratiebeleid is aanbeland. Alles lijkt tot stilstand gekomen in de steriele krachtmeting tussen twee groepen die langs de kades staan te kijven, terwijl honderden mensen nogal letterlijk tussen leven en dood zwalpen.

Ter linkerzijde wordt met een moreel appel het hart geopend voor die migranten. Rechts ontdekken steeds meer politici de electorale goudpot van de populistische roep om de grenzen dicht te gooien. Beide groepen oogsten luidruchtig applaus bij de eigen achterban. Hoe zij hun kreten in praktisch haalbaar en beter beleid willen vertalen, blijft onduidelijk.

Beter migratiebeleid is nochtans wel degelijk mogelijk. Maar dan moeten we het zelf wel een beetje willen. Een diepgaande analyse in deze krant wijst op de al te brede kloof tussen woord en daad.

Zo blijkt dat de beloofde Europese miljarden om in Afrika de migratie aan de bron in te dammen in realiteit niet veel meer is dan een herverpakking van middelen die toch al naar ontwikkelingssamenwerking zouden gaan. Dat schiet niet op. Ook ons land doet mee aan dat weinig fraai schouwtoneel.

Lees ook: België stort 10 miljoen euro in Europees migratiefonds: "Zo los je de problemen in Afrika nooit op"

Willen we de economische ellende en daarmee samenhangende conflicten in Afrika effectief aanpakken, dan zullen we echte, eerlijke handel moeten stimuleren. Handel wil niet zeggen: overgesubsidieerde landbouwoverschotten dumpen. Ofwel laten we die landen zelf kippen en koeien kweken, ofwel moeten we toestaan dat werkloze boeren naar ons komen.

Nog is het zo eenvoudig niet. Bloeiende handel zal in eerste instantie juist de migratie opdrijven. Meer geld betekent immers net meer middelen om het beloofde land in het Westen op te zoeken. Ook aan progressieve zijde zullen de te eenvoudige oplossingen plaats moeten ruimen voor meer realisme.

Een goed begin, voor links én rechts, zou al het besef kunnen zijn dat migratie niet helemaal te stoppen valt. Niet met eerlijke handel, niet met prikkeldraad. Dat is geen kwestie van slecht bestuur, het is een kwestie van demografie.

Het is ook geen reden om de Apocalyps aan te kondigen. Het klopt dat grote rijken (om het Romeinse niet te noemen) mede aan massamigratie ten onder zijn gegaan. Het verschil is wel dat we sindsdien reusachtige sprongen op wetenschappelijk en technologisch vlak hebben gemaakt. Die kennis moet ons in staat stellen om beter om te gaan met dit fenomeen dan 1.500 jaar geleden.

Maar nogmaals: dat moeten we dan wel een beetje zelf willen.

Lees ook: Wat we liever niet weten over migratie: acht waarheden die links én rechts ongemakkelijk maken

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234