Zondag 28/11/2021

Column

We leven in een democratie van keuterboeren

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.

Een land 164 dagen na de verkiezingen zonder regering laten zitten is extreem incivisme. Het staatsraison is dan hopeloos zoek. In de plaats krijgen we een kakofonie van politicologen die de mainstream vertolken. Zij bedienen hun cliënteel, net als politieke partijen, met geboetseerde meningen. Ook in hun discours is van “de ander” geen schim te bekennen. De hele politieke opiniemachine is mede geregionaliseerd en hangt aan de rokken van moeder Vlaanderen. Les autres? Connais pas.

Ook daarom kan de formatie beter onttrokken worden aan de politiek. Misschien hebben we uiteindelijk een soort brexitdiplomaat nodig om uit de impasse te geraken. Zo’n stijve, grijze meneer die zijn woorden afweegt op een schaaltje en die de stilte haar werk laat doen. Politici blijven tijdens de formatie toch maar campagne voeren voor hun gezindte. Het eigen gelijk staat voorop, niet het compromis.

De keuze van PS-voorzitter Paul Magnette tot informateur komt neer op een balkanisering van de formatie. Net zoals Bart De Wever kan Magnette geen afstand doen van zijn achterban waar ratten in de meerderheid zijn. Een estheet van het compromis zal hij niet worden. De formatie blijft ploeterwerk.

Crisislunch in Knokke

De vorming van een nieuwe regering zou nochtans een feest moeten zijn. Ik heb de tijd nog gekend dat vader Eyskens en vicepremier JJ Merlot de parlementaire verslaggevers een crisislunch aanboden in Knokke. Als feestelijk startschot van hun regering. Ik herinner me dat Gaston Eyskens onooglijke hapjes nam bij een scheutje whisky.

Feest is het niet meer in de nationale politiek. Bij types als Magnette, Koen Geens en de hele bende van Groen kan er nauwelijks een lachje af. Zij blijven formeren vanuit loopgraven, met in het achterhoofd de mystiek van een surplace. Rondjes draaien, veel meer is het niet.

Wie een federale regering wil, moet ook kunnen leven met nationale politici. Die hun bloed- en taalgroep overstijgen. Die nog denken in termen van algemeen belang. Zijn ze er nog? Ik zie ze niet. Hoor toch de instant-flamingant Pieter De Crem tamboereren op zijn Vlaamse état d’âme, en dat is dan minister van Binnenlandse Zaken. Zonder aseksuele politici krijgen we hier nooit nog een vitale federale regering in elkaar getimmerd. Partijen als CD&V en Open Vld die de unitaire staat lang hebben gedragen, moeten kleur bekennen. Maar ook zij zijn besmet met regionaal opportunisme, ergo, ze pellen mee af in flamingantische folklore.

Democratie van keuterboeren

De overheid als vijandbeeld, zo is het in de meeste democratieën. Echter, wij hebben niet eens een overheid meer. Politieke partijen die 164 dagen na de verkiezingen aan lopende zaken genoeg hebben, missen de urgentie om het land te leiden. Ze hebben ook de mensen niet met een geloofwaardig grensoverschrijdend profiel. We leven in een democratie van keuterboeren. Zelfs de eer van de functie heeft almaar minder magnetische kracht. Zie Wouter Beke.

Informateur Magnette moet eerst die institutionele crisis bezweren voor hij aan de vorming van een regering kan beginnen. Alleen is de vraag: waar vindt hij nog trawanten met een nationaal postuur. Als ik Servais Verherstraeten van CD&V hoor, denk ik meer aan een parochie dan aan een federale regering. Er is niets feestelijks aan, en dat hoort de geboorte van een nieuwe regering wel te zijn.

Helaas, de politiek is een wereld van suggestieve ernst, zonder veel lachende gezichten. Aan de doopvont van een federale regering staan nogal wat sombere gezichten. In de nevel van talloze kleine rancunes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234