Vrijdag 28/01/2022

Opinie

We hebben de Zuckerbergs van deze wereld nodig in de strijd tegen armoede

De Croo wil ook Belgische bedrijven bij ontwikkelingshulp, voornamelijk in het Zuiden. Beeld PHOTO_NEWS
De Croo wil ook Belgische bedrijven bij ontwikkelingshulp, voornamelijk in het Zuiden.Beeld PHOTO_NEWS

Alexander De Croo is vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking.

ALEXANDER DE CROO

Slecht nieuws voor de pasgeboren Max Zuckerberg, goed nieuws voor de internationale ontwikkelingsagenda. Zo zou je de aankondiging van Mark Zuckerberg en Priscilla Chan kunnen begrijpen om 99 procent van hun Facebook-aandelen, omgerekend zo'n 42 miljoen euro, opzij te zetten voor hun filantropische missie. Baby Zuckerberg ziet zich grotendeels onterfd, al zal ze wellicht weinig tekortkomen.

De beslissing van Zuckerberg komt niet als een verrassing. Zijn engagement sluit aan bij een sterke traditie van filantropie met diepe wortels in de VS. Ikzelf was nog minder verrast. In september zat ik bij de VN in New York een sessie voor met vertegenwoordigers van de private sector. Zuckerberg hield er een sterk pleidooi voor een grotere rol van de private sector in het internationale ontwikkelingsbeleid, onder meer om universele toegang tot internet te garanderen. Zijn tussenkomst was authentiek. Zijn engagement ging verder dan een verplicht nummertje. Voor mij zat een believer, een ontwikkelingsoptimist die gelooft dat we de wereld kunnen verbeteren.

We hebben de Zuckerbergs van deze wereld, en bij uitbreiding de private sector, nodig om tegen 2030 de nieuwe ontwikkelingsagenda waar te maken die 193 landen eind september in New York goedkeurden. Het prijskaartje van de nieuwe Global Goals for Sustainable Development, de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen, wordt geraamd op meer dan 2.350 miljard euro.

Overheden en multilaterale organisaties als de Verenigde Naties zullen altijd de hoeksteen blijven van het internationale ontwikkelingsbeleid, al was het maar om democratische controle te verzekeren, erover te waken dat de armste en meest kwetsbare landen niet vergeten worden en mensenrechten voldoende aandacht krijgen.

Alexander De Croo. Beeld rv
Alexander De Croo.Beeld rv

Enige realiteitszin kan geen kwaad. We moeten beseffen dat overheden dat geld onmogelijk alleen kunnen samenbrengen. De klassieke donorlanden leggen jaarlijks zo'n 127 miljard euro aan klassieke ontwikkelingsbudgetten op tafel, een fractie van wat nodig is.

Andere financieringsstromen zoals buitenlandse investeringen en privé-overschrijvingen naar familie in ontwikkelingslanden, zijn intussen al vele keren belangrijker voor de wereldwijde ontwikkelingsagenda dan klassieke ontwikkelingshulp.

Maar bovenal weten we dat economische groei de belangrijkste motor van ontwikkeling is. De voorbije 15 jaar is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, gehalveerd door economische groei. Het zou van een grote naïviteit getuigen om te denken dat we die krachtinspanning kunnen herhalen zonder hulp van de privé.

Net als Zuckerberg ben ik een ontwikkelingsoptimist. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat we er tegen 2030 in kunnen slagen om extreme armoede te bannen en ongelijkheid terug te dringen. Op één voorwaarde: het internationale ontwikkelingsbeleid moet uit een ander vaatje tappen.

Duurzame ontwikkeling is enkel mogelijk wanneer mensenrechten hand in hand gaan met duurzame economische groei. De private sector moet daarom een grotere rol spelen, ook in het Belgische ontwikkelingsbeleid. Niet om terug te gaan naar inefficiënte gebonden hulp en de 'witte olifanten' van de jaren 90. Wél om kennis en expertise te delen en in het Zuiden te investeren in duurzame, lokale economische groei.

Dat is ook de reden waarom ik de volgende maanden bij de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) een fonds wil creëren dat openstaat voor Belgische private bedrijven. Op die manier hebben ook de Zuckerbergs van bij ons en bedrijven die verder kijken dan hier nu een instrument om bij te dragen aan investeringen in lokale economische groei in het Zuiden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234