Zaterdag 28/05/2022

Column

We hebben behoefte aan ernstige journalistiek die verder gaat dan wat vlugge oordelen en meninkjes

null Beeld getty
Beeld getty

Guido Everaert is blogger en columnist.

Guido Everaert

Ik mocht recent aanschuiven bij een debat dat georganiseerd werd door de Corporate Communication Community. Het onderwerp, of liever de vraag, ging over de opiniemakers, en wie dat in deze tijden wel zijn. Of het evenwicht niet verschoof naar bloggers, karikaturisten en/of andere kanalen?

Het is wel eens fijn om zoiets mee te maken. Niet in het minst omdat er een serene sfeer heerst waarin men met een minimum aan intellectuele eerlijkheid probeert om antwoorden te formuleren op die vraag. Het is nooit een turfoorlog, het is ook niet meteen het afvangen van vliegen. Mensen geven antwoorden, en tonen meteen ook waar ze hun twijfels over hebben. Dat is en blijft een fijn gevoel, waarbij ik met enige nostalgie terugdenk aan de universiteit.

Ik zat er in goed gezelschap. Dominique Deckmyn van De Standaard, Joan Condijts van L'Echo en Nicolas Vanderbiest een jonge, maar briljante vorser van de ULB. U raadt het al, ik voelde mij het lichtgewicht van die groep.

Tijdens zo'n debat heb je, als panellid enerzijds de voortdurende schrik om af te gaan en te oppervlakkige antwoorden te geven. Anderzijds wil je ook niet voortdurend aan het woord zijn en heb je een verplichting naar je publiek om meerwaarde te bieden op de antwoorden die anderen formuleren. Dat leidt dus tot nadenken. Veel nadenken. Tijdens en vooral ook nadien.

Guido Everaert. Beeld Karin De Bruyn
Guido Everaert.Beeld Karin De Bruyn

U weet dat ik sociale media met vuur en vaandel verdedig, dat ik het er heerlijk toeven vind, en bij uitstek een democratisch medium om je stem te laten horen. Ik blijf er ook van overtuigd dat bloggers, columnisten (of ze nu die naam krijgen of niet) en sociale media kanalen hun rol te spelen hebben in het (jeukwoord alert!) 'huidige medialandschap'.

Maar meer dan ooit denk ik dat we behoefte blijven hebben aan ernstige journalistiek. Journalistiek die verder gaat dan wat meninkjes, vlugge oordelen en steentjes in de kikkerpoel. Uiteraard moet dat er zijn om het debat levendig te houden. Maar het echte zoeken, vinden van verklaringsgronden, proberen te duiden waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren, dat ontbreekt te veel.

En dat leidt tot vieze oprispingen waar ik niet blij van word. De vorser van UCL wees bijvoorbeeld op de relativiteit van 'media-twitterstormpjes'. Niet alleen zijn die beduidend kleiner dan we soms vermoeden, meestal zijn ze ook nog eens georchestreerd, vanuit drukkingsgroepen en/of inderhaast gevormde relschopclubjes. Of we krijgen de onvermijdelijke social justice warriors met hun eindeloos zout leggen op diverse slakken.

Toeval wil dat ik die namiddag met het openbaar vervoer door het land koerste en op diverse manieren geconfronteerd werd met de stem van het volk. Dat ging van taxichauffeurs die Poetin wel oké vonden omdat hij tenminste orde op zaken stelde, tot verontwaardigde terrasbezoekers omdat een Marokkaanse mama in een aftandse auto te veel lawaai maakte voor hun terrasje. Dat waren onfrisse meningen over de politiek in discussies op de trein en bedenkelijke en ontzettend oppervlakkige commentaren over een nakend brexit.

Het zijn de momenten waarop ik tegelijk de hoop opgeef, en de hemel dank dat ik een mooie opleiding heb mogen genieten, waar nadenken en nuanceren centraal stond. Als journalisten en kranten ontslagen worden van hun verplichting om eerste komen met het nieuws en de primeurs, omdat ze dat nooit kunnen winnen van het roddelkanaal (wat ik betwijfel) laat ze dan minstens verder hun verantwoordelijkheid opnemen in een soort verheffing van het niveau van het debat. Dan wordt het hier allemaal terug wat beschaafder.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234