Zaterdag 07/12/2019
Beeld rv

Column

We gaan een Hongkongetje doen, riepen de Catalanen, maar dan in het Catalaans

Mark Coenen is columnist.

De wereld rondom ons staat niet in brand, maar het smeult overal: is het de geur van de revolutie of van verbrande autobanden? Of is dat misschien hetzelfde?

In Hongkong bewijst men sinds augustus dat burgerlijke ongehoorzaamheid ook creatief kan zijn. Wees zoals water, is hun slogan, die ze leenden van Bruce Lee, het staalharde knipmes uit kungfu-films zoals het epische Een vuist vol karate, een hit in huisje Weltevree als de vrouwen niet thuis zijn.

In plaats van zich te beperken tot massabetogingen gaan ge ze in Hongkong vele stappen verder. Het is een veelkoppig monster dat daardoor moeilijk te bestrijden is: echte leiders zijn er niet, plannen worden gesmeed op Telegraf en toen dat systeem geblokkeerd werd, stuurden de betogers hun directieven door via Air Drop, de draadloze service die iPhones en Macs met elkaar verbindt.

Toen deze week de Catalaanse criminelen/nationalisten/vrijheidsstrijders – naar gelang uw bron – pittige celstraffen kregen, bleek dat het publieke verzet op dezelfde leest geschoeid was als dat van Hongkong. Via de website Tsunamidemocratic.cat kwam een protestgolf op gang die net zoals in Hongkong de autoriteiten, die dachten goed voorbereid te zijn, op het verkeerde been zette.

We gaan een Hongkongetje doen, riepen de Catalanen, maar dan in het Catalaans, en ze trokken naar de luchthaven van Barcelona om het luchtverkeer op zeer efficiënte wijze te ontregelen. Men had zélf boardingpasses gemaakt om een en ander wat vlotter te doen verlopen. Chaos alom.

Dat warmt het hart van deze oude salonrevolutionair, die nooit verder is geraakt dan een hongerstaking die 30 minuten duurde in de tijd dat het inschrijvingsgeld van de unief naar 10.000 frank ging. Kwáád dat wij waren!

Anti-Chinese griep

Het revolutionaire virus – gemeenzaam de anti-Chinese griep geheten – verspreidde zich digitaal over de wereld, en van Indonesië tot in de UK werd dezelfde tactiek toegepast.

Je kan met weinig middelen veel doen: een vliegtuig van Air Lingus moest naar zijn gate terugkeren nadat een passagier was opgestaan om een speech over de klimaatverandering te geven.

“Het spijt me erg om iedereen hier te storen,” zei de man beleefd, “we hebben nog twee generaties van menselijke beschaving te gaan als we blijven voortdoen zoals we bezig zijn.” Daarna weigerde hij te gaan zitten. Hoe simpel kan het zijn.

De acties zijn geweldloos en origineel, in tegenstelling tot de reacties van de politie, die nog steeds de wet van de meppende matrak toepast.

Wat een verschil met de raids van de Nederlandse boeren, die een spoor van beer, bloed en vernieling aanrichten in Nederland, onder meer door met duizenden tractoren het verkeer te verstoren omdat de nieuwe Nederlandse stikstofuitstootregelgeving (kanshebber op woord van het jaar) hen niet zint. Zwaktebod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234