Donderdag 19/09/2019

Standpunt

Wat zegt het over je waardenkader als je als jong politicus verkrachtingsprentjes maakt van je tegenstanders, "om te lachen"?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur van deze krant. 

Jaarlijks melden de politiestatistieken zowat 3.000 klachten in verband met verkrachtingen in ons land. Dat zijn dus acht klachten per dag wegens verkrachting en ook nog eens tien wegens aanranding van de eerbaarheid.

De aangiftecijfers van seksueel geweld (vooral op vrouwen) zijn al jaren stabiel én hoog, en naar alle waarschijnlijkheid nog een flinke onderschatting. Experts houden rekening met een dark number van liefst 90 procent van de aanrandingen die niet aangegeven worden. België scoort daarmee zo slecht dat het al een vermaning van de VN opliep.

Dat is de context waarin de ondervoorzitter van Jong N-VA het wijs, of alleszins grappig, vond om het gezicht van een politieke tegenstandster op Facebook te monteren in een cartoon van een brutale verkrachting. In dezelfde illustratie fotoshopte hij ook nog het gelaat van een andere tegenstander op het hoofd van iemand die vermoord wordt. Lachen!

Eerlijk is eerlijk. De Morgen heeft, net als blijkbaar andere media, geaarzeld of die intimidatie ‘nieuwswaardig’ is. Als we elke gore uitlating op sociale media een item moeten geven, moeten er dagelijks extra edities gedrukt worden.

Inzichten kunnen voortschrijden. Het gaat hier immers niet om een anonieme scheldpartij die komt opgewalmd uit de riolen van de sociale media, maar om een gemandateerd lid van een jongerenafdeling van de grootste partij van Vlaanderen. De jongeman schijnt enkel met horten en stoten te komen tot iets wat een heel klein beetje op verontschuldigingen lijkt. Zijn partij ‘betreurt’ het incident. En … verder niets.

Dus verdient dit ‘fait divers’ misschien toch onze aandacht. Het is één ding om je politieke tegenstrever een verkrachting of executie toe te wensen. Het is nog wat anders om seksueel geweld op vrouwen te banaliseren en zelfs toe te juichen.

Wat zegt het over je waardenkader als je als jong en aanstormend politicus verkrachtingsprentjes maakt van je tegenstanders, “om te lachen”? Mag je van politieke mandatarissen, jong en oud, behalve vrijheid van meningsuiting niet ook een minimaal niveau van hoffelijkheid en menselijkheid verwachten?

Jonge politici moeten van ons niet bij een misstap meteen van het veld gestuurd worden. Maar toen de eveneens jonge Youssef Kobo na het weer opduiken en herframen van een oude, smakeloze en brutale grap, zijn job moest opzeggen op een CD&V-kabinet, lieten voorname N-VA-politici niet na hun vreugde mee te delen.

Dus dringt deze vraag zich nu toch op: welk verschil ziet N-VA tussen het incident toen en het incident nu? Behalve dat dit nog grover is, zien wij er namelijk geen enkel. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234