Donderdag 01/12/2022
Bart Eeckhout Beeld DM
Bart EeckhoutBeeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Wat we nodig hebben: een Frank Vandenbroucke voor het klimaat!

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

“Er komt een nieuwe soort hittegolf: een combinatie van hitte en vochtigheid waardoor gezonde mensen zoals jij en ik binnen zes uur dood kunnen zijn.” Ja, het was lachen voor sommigen toen Anuna De Wever in de lente die voorspelling deed in deze krant. Nu was wel bewezen, zo meenden de critici, dat de jonge klimaatactivist het noorden helemaal kwijt was.

Alvast in Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten is het lachen inmiddels opgehouden. Temperatuurrecord na record wordt er gebroken in een langdurige hittegolf. Natuurlijk moet je altijd voorzichtig blijven met het zoeken van oorzakelijke verbanden tussen een extreem weerkundig verschijnsel en structurele klimaatverandering. Toch valt amper nog te ontkennen dat er wel degelijk een verband is tussen het vaker voorkomen van extreem weer en de opwarming van de aarde, waar de mens een bepalende rol in speelt.

De hittegolf in Canada is niet het type hittegolf dat Anuna De Wever bedoelde – dat gaat over een specifieke combinatie van extreme hitte en luchtvochtigheid, die voor het Midden-Oosten realiteit zou kunnen gaan worden. Wel is duidelijk dat ook koelere plekken op de planeet niet gespaard zullen worden van de gevolgen van de klimaatopwarming. Dat zou niet eens nieuws mogen zijn. Zet je de coronacrisis en een hevige griepepidemie tussen haakjes, dan zijn hittegolven ook in ons land de voornaamste bron van oversterfte in recente jaren.

Zorgwekkend klimaatnieuws – en het nieuwe uitgelekte rapport van het VN-klimaatpanel staat er helaas weer bol van – zadelt boodschappers en media met een dilemma op. Te veel sombere voorspellingen doen mensen wegkijken, zeker nu met Covid-19 de emmer van de rampspoed al behoorlijk vol zit. De realiteit wegduwen naar de kolom korte telexberichten, riskeert er dan weer toe bij te dragen dat sommige mensen de urgentie nog altijd niet beet hebben.

Zulke tactische debatten tussen modernisten, realisten en alarmisten zijn best boeiend, maar eigenlijk hebben we hier geen tijd meer voor. Ja, nieuwe technologie biedt hoop, maar het is dringend tijd dat we die vooruitgang van leuk weetje optillen tot norm in het beleid.

In dat beleid is nog zeer veel marge voor verbetering. Ook in het kleine België. Wat we nodig hebben, is een minister die het klimaatbeleid in één hand houdt, met de armslag die pakweg de minister van Volksgezondheid in de coronacrisis had: een Frank Vandenbroucke voor het klimaat! Het gaat niet om de mens of de partijkleur. Wel om een gezaghebbend politiek leider die de losse eindjes van normering en fiscaliteit vastknoopt aan een sociaal en pedagogisch project dat iedere burger, groot en klein, meeneemt in de nu al tastbare realiteit van klimaatverandering.

Een minister, kortom, die weet wat hij moet doen en niet bang is dat hij niet meer verkozen raakt als hij het ook werkelijk doet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234