Vrijdag 28/02/2020

Standpunt

Wat na de Gaza-verontwaardiging?

Koen Vidal is commentator bij De Morgen.Beeld Eva Beeusaert

Koen Vidal is journalist bij De Morgen.

Nadat het Israëlische leger maandag minstens 55 Palestijnse betogers had gedood en 3.000 mensen had verwond, namen de Israëlische autoriteiten hun toevlucht tot een voorspelbare uitleg.

Onder anderen Simona Frankel, de Israëlische ambassadeur in Brussel, omschreef de slachtoffers als terroristen. Ook de gedode vrouwen en kinderen zijn volgens haar terreurstrijders, of op zijn minst instrumenten van de radicale Palestijnse Hamas-beweging.

Doorzichtige pr

Hoe zwaarder het geweld, hoe grotesker de excuses, zo lijkt het. De pr van de Israëlische woordvoerders is al te doorzichtig. Ze stellen de massale betoging aan het Gaza-hek voor als een potentiële invasie van vijandige strijders die klaar staan om het Israëlische grondgebied binnen te dringen en massaal burgers te vermoorden. Alsof maandag twee legers oorlog voerden en dat de Israëlische aanval in feite een vorm van wettige zelfverdediging was.

Alles wijst erop dat de feiten anders zijn. De vele aanwezige journalisten, hulpverleners en mensenrechtenwaarnemers zagen vooral vreedzame, ongewapende burgers die door scherpschutters werden gedood of verwond. Onder hen ook kinderen en zelfs baby’s.

Uit de vele getuigenissen van betogers blijkt dat ze vooral uit wanhoop naar de gevaarlijke grenszone waren gekomen: om te protesteren tegen de economische blokkade die ervoor zorgt dat zij zelfs elektriciteit, drinkbaar water en medicijnen moeten ontberen.

In Europa zie je nu een groep leiders, onder wie Emmanuel Macron maar ook Charles Michel, die zeggen dat ze het geweld ontoelaatbaar vinden. Buitenlandminister Didier Reynders belooft om ambassadeur Simona Frankel op het matje te roepen.

Het valt op: het woord ‘betreuren’ wordt opnieuw collectief gebezigd in de Europese diplomatie – net als tijdens de Gaza-oorlog van 2014 waarbij 2.120 Palestijnen stierven van wie 577 kinderen.

Ongeziene handel

Ook toen was de Europese verontwaardiging groot. Maar wat je niet kunt zeggen is dat aan al dat betreuren veel concrete gevolgen werden gekoppeld. Er kwam geen wapenembargo tegen Israël en zelfs een Europese regeling voor de etikettering van Israëlische producten uit illegaal bezette gebieden, wordt slechts halfslachtig toegepast.

Gaza-oorlog of niet, de handel tussen Israël en Europa kwam de afgelopen jaren tot een ongeziene bloei, ook de koop en verkoop van militair materiaal. 

Dit alles maakt de bezorgde reacties van Europese staatslui op het geweld tegen Palestijnse burgers hypocriet en ongeloofwaardig.

De komende dagen en weken zal blijken of de Europese verontwaardiging over Bloedige Maandag voldoende oprecht is om wél beslissingen te nemen die het Israëlische geweld tegen Palestijnse burgers helpen indammen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234