Dinsdag 18/02/2020

Opinie

Wat kunnen we doen na Nice, Berlijn, Hebron en Jeruzalem?

Veiligheidsdiensten op de plaats van de aanslag in Jerusalem.Beeld Getty Images

Ludo Abicht is filosoof en co-auteur van Israël - Palestina. De kaarten op tafel.

Na de moorddadige aanslagen met een vrachtwagen vorige zomer in Nice en tijdens de kerstmarkt in Berlijn, hebben we terecht gezegd dat we deze misdaden door religieus of politiek geradicaliseerde individuen niet aan alle moslims in Frankrijk of Duitsland mogen toeschrijven, ook al zullen die daden hoogstwaarschijnlijk heimelijk door een aantal fanatici zijn toegejuicht.

Even terecht hebben we er na de executie van een gewonde Palestijn in Hebron op gewezen dat niet alle soldaten van het Israëlisch leger of alle Israëli's met die ene dader geïdentificeerd mogen worden, ook al waren er veel te veel mensen die deze soldaat blijkbaar als een held beschouwen.

Beeld Bob Van Mol

In dezelfde geest kan of mag men onder geen enkel voorwendsel de jongste moord op de Israëlische soldaten in Jeruzalem ook maar trachten te verklaren. Hier gaat het, alweer, om een summiere executie, een moord met voorbedachten rade door een individuele fanaat die wellicht wél besefte dat hij 'Joodse soldaten' haatte, maar die niet kon inzien hoeveel schade hij daarmee heeft aangericht.

De eerste slachtoffers zijn de doden en gewonden die hij zonder enige provocatie van hun kant heeft omgebracht. Indien hij levend gevat geworden was, had hij daarvoor met de hele strengheid van de wet veroordeeld en gestraft moeten worden.

Laten we nu maar hopen dat niemand binnen de Palestijnse gemeenschap de morele en politieke vergissing begaat ook deze moordenaar als een held te gaan beschouwen. In dit laatste geval zouden ook de Palestijnen slachtoffers worden van zijn misdaad, want er is niets zo makkelijk in dit heilige land als het opzwepen van de gemoederen, wat in de reeds tot het uiterste gespannen toestand bijna onvermijdelijk nieuwe misdaden zal uitlokken. We kunnen daarom ook verwachten dat de Palestijnse autoriteiten en opinieleiders deze misdaad even ondubbelzinnig veroordelen als het Israëlische gerechtshof dat met de moord door de IDF-soldaat in Hebron gedaan heeft. Het feit dat volgens de laatste berichten Hamas nu toch de vrachtwagenchauffeur geprezen zou hebben, maakt de zaak alleen maar erger.

Maar daarmee raken we jammer genoeg de kern van de zaak niet: hoe kunnen wij, Europese burgers die slechts indirect bij het conflict tussen Israël en de Palestijnen betrokken zijn, iets doen om op termijn bij te dragen aan het einde van een oorlog die nu al ongeveer een eeuw bezig is? Ik zou hier drie haalbare maatregelen willen voorstellen.

Ten eerste moeten we vanuit alle hoeken duidelijk onze afkeer voor alle vormen van terreur en misbruik van geweld laten blijken; het zou gewoon obsceen zijn indien er straks bijvoorbeeld twee betogingen georganiseerd zouden worden: één door de 'vrienden van Israël', alleen gericht tegen de Arabische terreur en, aan de andere kant van de stad, een andere door de 'vrienden van de Palestijnen' die alleen de Israëlische repressie veroordelen. We weten uit het verleden dat dit helaas geen fictief scenario is.

Ten tweede moeten we proactief op zoek gaan naar mensen in de regio, Joden en Palestijnen, die de hoop op een voor beide partijen aanvaardbare oplossing niet hebben opgegeven en die, vooral, ondanks alle vreselijke gebeurtenissen het contact met elkaar niet verloren hebben. Hun hoop is ook die van en voor de wereld, want in het huidige klimaat is het onrealistisch dergelijke initiatieven van de respectievelijke regeringen te verwachten.

En ten derde de moeilijkste opdracht: we moeten de moed opbrengen om aan onze 'vrienden', wie dat ook zijn, zonder enige twijfel duidelijk te maken dat we iedere escalatie van geweld onvoorwaardelijk af-wijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234