Donderdag 08/06/2023

Opinie

Wat is er mis met een herverdeling van de rijkdom, mevrouw Rutten?

Raoul Hedebouw. Beeld Photo News
Raoul Hedebouw.Beeld Photo News

Raoul Hedebouw is nationaal woordvoerder PVDA-PTB en federaal parlementslid.

Raoul Hedebouw

"Veel politici lijken wel pastoors", zei Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten onlangs. “Nu we eindelijk het juk van de kerk afgeworpen hebben, gaan zij eens zeggen wat mag en niet mag.” Waarna Gwendolyn ‘verbied-het-verbieden’ Rutten zélf de kansel bestijgt om de goegemeente hoogstpersoonlijk te waarschuwen voor het “gevaar” van de PVDA (DM, 6/12).

“Extreemlinks is even erg als extreemrechts”, aldus Rutten. Il faut le faire. Hoe kun je het pleidooi van de linkse PVDA voor sociale rechtvaardigheid en herverdeling van de maatschappelijke rijkdom gelijk stellen met extreemrechts racisme?

De uithaal van Rutten moet de aandacht afleiden van haar eigen interne problemen. Open Vld zit tot over de oren in het Kazachgate-schandaal en de federale regering is ergens onderweg een dikke 8 miljard euro kwijtgeraakt. In de buik van de samenleving groeit het verzet tegen establishmentspartijen die ‘extra netto’ beloven, maar ondertussen de water- en elektriciteitsfacturen duurder maken. En Vlaams energieminister Annemie Turtelboom moest ontslag nemen door het massale volksprotest tegen de Turteltaks. In de laatste politieke peiling is Open Vld zelfs kleiner geworden dan Groen.

1.700 euro per maand

Katten in het nauw maken rare sprongen. Gwendolyn Rutten schopt wild om zich heen, uit schrik voor de nieuwe linkse wind die door Europa waait. Ja, steeds meer mensen voelen zich aangesproken door de PVDA. Geen kaviaarsocialisme, maar klare taal. Een fris, optimistisch alternatief voor het vermolmde besparingsliberalisme van Gwendolyn Rutten. En vooral: we practice what we preach. Ik verdien als PVDA-parlementslid 1.700 euro per maand. Wie als politicus 10.000 euro opstrijkt, zoals Gwendolyn Rutten, weet niet meer wat een indexsprong is.

Helemaal te gek wordt het als Gwendolyn Rutten uithaalt naar de “gevaarlijke inhoud” van de PVDA, “een puur communistische visie die, indien ze zou worden toegepast, de vrijheid van mensen ernstig zou aantasten.” Excuseer? Wat is er precies “gevaarlijk” aan de 30-urenweek, gratis eerstelijns-geneeskunde, het afschaffen van de Turteltaks of de invoering van een miljonairstaks, mevrouw Rutten?

Ik daag Gwendolyn Rutten uit om héél ons partijprogramma – 104 pagina’s – uit te vlooien en daar één voorstel uit te halen dat de vrijheid van mensen aantast. Wij willen een participatieve democratie waar écht naar de mensen geluisterd wordt, in plaats van het huidige regeringsbeleid dat doof blijft voor de verzuchtingen van de samenleving. Wij willen van de 30-urenweek het nieuwe voltijds maken, zodat mensen naast hun job ook nog een leven overhouden. Wij willen méér vrijheid, niet minder.

Maar de ‘vrijheid’ van een kleine, kapitaalkrachtige elite om de samenleving leeg te zuigen, zal ik nooit aanvaarden. Ik zal in het parlement van leer blijven trekken tegen winstgevende multinationals die nul euro belastingen betalen, of politici als Karel De Gucht (Open Vld) die twee jaar na vertrek bij de Europese Commissie nog altijd 125.000 euro per jaar krijgt, terwijl hij ondertussen als bestuurslid bij staalreus ArcelorMittal 144.000 euro opstrijkt. Dat is geen vrijheid, dat is ongebreidelde graaizucht.

Lees ook de opinie van Gwendolyn Rutten: Waarom mocht PVDA'er Hedebouw in 'De afspraak' zomaar een resem platitudes verkondigen?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234