Woensdag 19/02/2020
Frederik De Backer.Beeld Stefaan Temmerman

Column

Wat had hij hier nog te zoeken? Had hij haar niet genoeg gekloot?

Frederik De Backer schrijft elke donderdag over de grauwe wereld die we zo veel mogelijk proberen te negeren.

Zijn jas had hij maar aangehouden. Hij bleef toch niet lang. Dat had hij nooit gedaan.

Ze goot het water weg en vulde het glas opnieuw, nu het koud was en de meeste kalk de buizen uit. Ze zette het voor hem neer op het formica keukentafelblad. De stoel tegenover de zijne bleef leeg. Ze leunde tegen het aanrecht.

Hij frunnikte aan de sleutelbos die voor hem lag. Aan de rand van zijn portefeuille zat een draadje los. Geen biertje dan maar. Hij kon haar geen ongelijk geven. Hij glimlachte. Zij niet.

Hij zette het glas terug in de vochtige kring op het valshouten vlak en wreef met zijn onderlip het water uit zijn snor. Wat kwam hij hier eigenlijk doen, vroeg ze, geen moeite doend om enige sympathie te veinzen. Wat had hij hier godverdomme nog te zoeken? Had hij haar niet genoeg gekloot, al die jaren?

Even bleef het stil. Hij wilde gewoon zijn dochter zien, zei hij. Wel, zijn dochter was hier niet. Zijn dochter was nergens. Hij had geen dochter meer. Ze keek hem met opengesperde ogen aan. Hij haar niet. De sleutelbos.

Ze sloeg de sleutels van tafel en schreeuwde enige vulgariteiten, alvorens uiteindelijk te zwijgen. Ze had nooit de deur mogen opendoen, zei ze uiteindelijk, en dat hij het moest afbollen. Hij stond recht, raapte zijn sleutels op en slenterde naar de voordeur.

Dat het hem speet. Hij keek haar nu recht in de ogen. De deur viel in het slot.

De kiezelstenen kraakten onder zijn voeten. Hij zag zichzelf in de zijruit van zijn wagen. De sleutelbos nog in de hand. Hij hoorde een zucht aan zijn keelgat ontsnappen. Zoals hij had verwacht. Hij ontgrendelde de wagen en keek nog eens om.

Ze stond op de kiezels. Geruisloos, zoals ze vroeger ook zo had gekund. Hij keek haar aan, zij hem ook. Armen over elkaar geslagen, de schouders opgetrokken tegen de kou. Ze veegde haar haren achter haar rechteroor en opende haar mond.

Een laatste vulgariteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234