Dinsdag 07/02/2023

OpinieSimon Kuper

Wat er gebeurde met Trump na zijn verlies op 3 november 2020

Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump. Beeld AP
Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AP

Simon Kuper is columnist van de Financial Times. Een eerdere versie van dit artikel verscheen in de Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung.

Simon Kuper

Om 22 uur eastern time op 3 november werd bekend dat Florida voor Joe Biden had gekozen. Een paar minuten later verliet de presidentiële helikopter het Witte Huis richting Andrews Air Force Base. Maar tot verrassing van toekijkende journalisten stapte Donald Trump daar niet in een Air Force One, maar in een anoniem Russisch Mikoyan MiG-35-gevechtsvliegtuig. De buitenlandse inlichtingenagentschappen die Trumps persoonlijke telefoon bespioneerden waren het erover eens dat zijn volgende tweet – “BIDEN COUP!!!” – vanuit Moskou verstuurd werd. De volgende dag beweerde Trump in een interview op de Russische televisie dat Barack Obama, die persoonlijk een Iraanse eenmansdrone bestuurde, zijn vliegtuig had beschoten toen het opsteeg. Vladimir Poetin stelde in een verklaring dat Rusland uit zorg voor de Amerikaanse democratie asiel had verleend aan “de rechtmatige winnaar van de verkiezingen”. Trump – die officieel nog president was tot de inauguratie van Biden op 20 januari – kreeg Russisch staatsburgerschap en een suite in Hotel Ukraine in het centrum van Moskou.

Zijn kinderen bleven aanvankelijk in de VS. Ze gingen ervan uit dat het onderzoek van de openbaar aanklager van Manhattan naar witwassen en bank- en verzekeringsfraude alleen gericht zou zijn tegen Trump zelf. Maar toen de aanklagers besloten de Trump Organization te bestempelen als een criminele organisatie volgden de kinderen hem naar Moskou. Alleen zijn vrouw Melania bleef met zoon Barron in de VS. Kushner en Ivanka kregen de suite naast die van Trump, maar Eric, Tiffany en Donald Jr werden ondergebracht in de Holiday Inn Express op de luchthaven van Sjeremetjevo en kregen te horen dat ze verantwoordelijk waren voor hun eigen minibarkosten.

Trump, die doorging met het steroïderegime dat hem het coronavirus had doen verslaan, leek aanvankelijk euforisch dat hij in Moskou was. Hij tweette dat Rusland veel leefbaarder was dan de VS (“LAW AND ORDER”), en drong er in gesprekken met zijn Russische begeleiders op aan de VS binnen te vallen en zijn presidentschap te herstellen. Hij presenteerde de Russen facturen voor debriefings over zijn kennis van instellingen zoals de CIA en de FBI. Maar na vier dagen had hij al alles verteld wat hij wist over de Amerikaanse overheid.

Hij keek dan maar verbijsterd naar de ontwikkelingen in Amerika op Fox News en stak telefonische tirades af tegen journalist Maggie Haberman van The New York Times, tot ze haar telefoonnummer wijzigde. De Trump Hotels gingen failliet en werden vereffend. Na een petitie van de residenten werd de Trump Tower in New York omgedoopt tot de Eric Garner Tower, naar de Afro-Amerikaanse straatventer die in 2014 om het leven kwam door een wurggreep van een politieagent. Trump kwam erachter dat zijn laatste nog resterende eigendom, Mar-a-Lago, op mysterieuze wijze officieel bezit van Kushner was geworden. Daarop veroordeelde de rechtbank in Manhattan hem bij verstek tot 30 jaar gevangenis. Oproepen van Democratisch links om hem uit te leveren waren gênant voor Biden, die alleen maar wilde dat de kwestie-Trump weg zou gaan.

Trump hertrouwde met de 22-jarige schoonheidskoningin Oksana Sjevtsjenko – bigamie, aangezien Melania, die juridisch advies over haar huwelijkscontract had ingewonnen, weigerde van hem te scheiden. Het nieuws dat Sjevtsjenko een kolonel bij de geheime dienst FSB was, werd bekendgemaakt op Fox, dat na de dood van Rupert Murdoch was omgevormd tot een progressieve zender door zijn zoon James.

Trump, die nog altijd deed alsof hij de Amerikaanse president was, vaardigde af en toe ‘executive orders’ uit op Twitter. De spectaculairste was de aankondiging van een akkoord met de Noord-Koreaanse opperste leider Kim Jung-un om het kernwapenarsenaal van het land te ontmantelen. Noord-Korea reageerde officieel: “Onze nucleaire knop is veel groter en machtiger dan de zijne, want hij heeft er geen.”

Trump kon wat troost putten uit de beslissingen van het Hooggerechtshof om geen uitzonderingen toe te staan voor abortus en Obamacare op te heffen, waardoor 25 miljoen Amerikanen extra verstoken waren van gezondheidszorg tijdens de heersende pandemie (die ondertussen in Europa en Azië getemd was). Op Twitter juichte hij elke terroristische aanslag van de kleine Trump-guerrillagroepering toe, die 5G-telefoonlijnen opblies en moordpogingen op Democratische gouverneurs deed. De enige succesvolle liquidatie door de groepering – na een te snelle lezing van de Wikipedia-pagina – was die van een Republikeinse gouverneur die ze voor een Democraat had genomen.

Trump kreeg een eigen realityprogramma op de Russische televisie, Prezident. Elke aflevering begon ermee dat hij zijn stafchef ontsloeg, en eindige ermee dat hij een rode ‘nucleaire knop’ op zijn bureau indrukte, terwijl de cast “boem!” riep. Maar hij stopte met het programma toen zijn laatste vertrouweling, zijn medewerker in het Witte Huis Stephen Miller, hem meldde dat de spot met hem gedreven werd en de host grove mopjes in het Russisch over hem maakte. Miller had politiek asiel in Rusland aangevraagd om van daar uit zijn anti-immigratiestrijd voor te zetten.

Gouden grafzerk

Nadat Biden een beroerte had gekregen, werden de verkiezingen van 2024 uitgevochten tussen Trumps voormalige vicepresident Mike Pence en de 83-jarige Bernie Sanders. De verwachting was dat de Democraten zouden verliezen: de zogenaamde ‘Zondvloed’ van New York en bijna gelijktijdig de verwoesting van Miami door een orkaan hadden de reeds ongeziene ‘Corona Depression’ verergerd en naar schatting 20 miljoen Amerikanen dakloos gemaakt. Maar Trump verraste acht dagen voor de verkiezingen door zichzelf te filmen terwijl hij een stem per post uitbracht op de onafhankelijke kandidaat Kanye West. Trump-aanhangers bezorgden de rapper 8 procent van de stemmen, en Sanders werd president.

Tegen dan was Trump zijn waarde voor de Russen grotendeels kwijtgeraakt. Ook Ivanka verplaatste haar aandacht en sleepte een lucratieve contract in de wacht om uniformen voor het Russische leger te ontwerpen. Ze liet haar assistent de telefoons van haar vader beantwoorden.

Donald Jr werd het verrassende succes van de familie. Hij sprak vloeiend Tsjechisch dankzij zijn moeder Ivana, kreeg daardoor al snel Russisch onder de knie, en trad toe tot de doema als parlementslid voor Verenigd Rusland. Toen de nieuwe Trump Party in de VS hem vroeg terug te keren als haar presidentskandidaat, weigerde hij, naar eigen zeggen omdat de Russische politiek meer zakelijke opportuniteiten bood.

Sinds de aankomst van Trump in Moskou hadden zijn begeleiders hem een ontmoeting met Poetin beloofd zodra de president even tijd had. Op een dag kwamen ze naar zijn suite met slecht nieuws: ze hadden de suite nodig om de verbannen Hongaarse leider Viktor Orbán in onder te brengen. Trump en Miller werden verhuisd naar een kleine datsja in een KGB-buurt ten noordwesten van Moskou.

Zijn gezondheid ging er toen al op achteruit, en Trump bracht zijn dagen door door met een golfkarretje heen en weer te rijden op de laan achter zijn datsja en zijn buren om leningen te vragen. Niemand ging daarop in, maar de vrouw in de datsja naast hem begon wel traditioneel Oezbeeks gebak voor hem te bakken.

Trump werd begraven in de gigantische gemeentelijke begraafplaats Perepesjinskoye in Moskou. (Millers verzoek om een tombe binnen de muren van het Kremlin werd nooit beantwoord.) Trump had zijn eigen gouden grafzerk ontworpen, met het opschrift “US President 2016-2032!!!” Zoals Miller voorspeld had, werd de grafzerk zowat meteen gestolen. Hij werd evenwel snel teruggevonden in een vuilnisbak van het kerkhof, nadat de dieven ontdekt hadden dat het slechts bladgoud was. Vandaag is het een anoniem graf.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234