Maandag 23/05/2022

Opinie

Wat de Trump-aanhanger, de Clinton-supporter en onbesliste kiezer hebben geleerd

Trumpsupporters uiten hun steun. Beeld REUTERS
Trumpsupporters uiten hun steun.Beeld REUTERS

Bart Kerremans is hoogleraar internationale relaties en Amerikaanse politiek aan de KULeuven

Bart Kerremans

Drie kijkers en drie verschillende conclusies, dat is de waarschijnlijke uitkomst van het tweede presidentiële debat van vannacht. Een van de drie zal zeer tevreden zijn, één zal niet echt wijzer geworden zijn en één zal wat op zijn of haar honger zijn blijven zitten. Daarmee is Trump de winnaar, maar echt veel zal het hem niet opleveren. En dat laatste had hij nu net nodig, broodnodig.

Bart Kerremans. Beeld © KU Leuven - Rob Stevens
Bart Kerremans.Beeld © KU Leuven - Rob Stevens

De Trump-aanhanger

De eerste kijker is de Trump-aanhanger. Die zal zeer tevreden zijn. We zagen immers een Trump die er een thuiswedstrijd van trachtte te maken, gericht op de eigen achterban. Wellicht wilde hij meer, maar dat is er niet uitgekomen. Maar hij deed het wel veel beter dan in het eerste debat. En anders dan in dat eerste debat, ging het voor hem steeds beter naarmate het debat vorderde, niet slechter. Bij de aanvang leek het immers alsof hij de oneliners die zijn adviseurs hem hadden ingelepeld zo snel mogelijk wilde uitspuwen. Dus werd een vraag over de bezwarende busvideo afgeleid naar ISIS.

Misschien waren zijn vernederende uitspraken naar vrouwen toe wel een probleem, maar ISIS en talrijke andere zaken waren een veel groter probleem en daarover moest het dus gaan. En Bill Clinton was nog veel erger en die had Hillary uiteindelijk laten doen. Het lastigste thema leek daarmee min of meer van de baan. Je kan tenslotte niet negentig minuten doorbomen over wat seksistische praat onder mannen ook al mag die dan denigrerend zijn voor vrouwen. Die laatsten moesten toch inzien dat het om kleedkamerpraat ging. Een verontschuldiging moest dan ook volstaan.

En als er al een probleem was, dan was het wel Hillary. Die hoort eigenlijk thuis in een gevangenis en als hij president zou worden, zou hij daar ook voor zorgen. Onder Trump-aanhangers moet die laatste “off the cuff” uitspraak een ware extase hebben teweeggebracht. De Clinton-aanhangers zullen zich in de arm geknepen hebben met de vraag of hij dat nu net écht had gezegd. En de onbesliste kiezers zullen verweesd gestaard hebben met de vraag: en wat met mijn problemen?

Trump kon deze zeker opsommen en naarmate het debat vorderde, deed hij dat ook met meer overtuiging. Over de oplossingen kregen we niet echt veel te horen buiten een reeks oneliners die ondertussen al genoegzaam bekend zijn maar die bij zijn achterban wel scoren.

Maar meer dan in het eerste debat slaagde hij er in Clinton neer te zetten als een belegen exemplaar in een vastgeroest Washington vol establishment-politici die uit de hand eten van hun campagnesponsors. Veel woorden, weinig daden. En met haar herhaalde verwijzingen naar de zaken die ze in meer dan dertig jaar had kunnen verwezenlijken, kon Hillary niet echt overtuigen. Te defensief en te veel op dat verleden gericht. De Trump-aanhanger zal best tevreden zijn.

De Clinton-aanhanger

Maar er was natuurlijk ook de Clinton-aanhanger. Die zullen er dezer dagen vrolijker bijlopen gezien Hillary duidelijk de wind in de zeilen heeft, vooral dank zij het Trumps beruchte bustripje. Ook die zal niet echt ontevreden op dit debat terugblikken. Er waren mogelijkheden genoeg waarmee Hillary haar visie op de VS als een land dat diversiteit koestert in de verf kon zetten en vooral ook om Trumps twijfelachtige temperament en omgang met feiten aan te kaarten.

Maar er is niets van wat ze zei dat echt zal blijven hangen, ook al zette ze een sterke verdediging van Obamacare neer. Al haar poeder leek ze al bij het eerste presidentiële debat te hebben verschoten.

De onbesliste kiezer

De derde kijker, de onbesliste kiezer, zal niet uit zijn of haar lood geslagen zijn. Het was een bits debat, zeer zeker, met bekende aanvallen heen en weer, dat ook. En met twee verschillende visies die ver van elkaar staan en met twee kandidaten die elk boter op het hoofd lijken te hebben. En eigenlijk is dat wat Clinton moest bereiken.

Er mag aan haar getwijfeld worden, Trumps temperament blijft een groter vraagteken en dat is uiteindelijk het punt dat haar het Oval Office lijkt te zullen opleveren. Trump had dat beeld moeten ontkrachten om dit laatste af te wenden. Dat is niet gebeurd.

Noem het dus een gelijkspel met misschien meer hoekschoppen voor Trump, maar al bij al een gelijkspel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234