Maandag 18/10/2021

opinie

Wat de Rode Duivels ons méér geven dan prachtig voetbal

Wouter Beke Beeld Tim Dirven
Wouter BekeBeeld Tim Dirven

Wouter Beke is voorzitter van CD&V.

Heeft u ook uw rode outfit al klaar liggen voor vanavond, fris gewassen na het stresszweet van de thriller tegen Japan?

Zelf ben ik doorgaans geen grote sportkijker, al kan ik zeker genieten van een goede match. Maar laat ons eerlijk zijn. Het WK is misschien het grootste voetbalevent ter wereld, het draait eigenlijk om veel meer dan dat. Want de Rode Duivels geven ons iets wat nog veel belangrijker is dan prachtig voetbal.

De Rode Duivels geven ons als land een gevoel van strijdvaardigheid en trots. Niet op een exclusieve manier, met geweld, rancune of vijandigheid, zoals we dat meestal zien op het internationale toneel. Wel in een gezonde competitie met respect en zelfs lof voor de tegenstander. Het WK, dat is niet ergens tegen zijn, maar ergens voor.

De Rode Duivels geven jonge gasten, of ze nu opgroeiden in een mooie straat in Tielrode of een arme wijk in Brussel, een droom om na te jagen. Of je vader nu een vluchteling is, je moeder een poetsvrouw die moest krabben om rond te kopen; of je de Brabançonne in je moedertaal of toch maar fonetisch meezingt, de Rode Duivels laten zien dat talent en doorzetting uiteindelijk belangrijker zijn.

De Rode Duivels geven mensen een gedeelde identiteit. We zijn voor even niet meer Vlamingen tegen Walen, Marokkanen tegen Vlaams Belangers, Antwerpenaren tegen de parking, maar gewoon #tousensemble. Ze geven mensen die niet méér konden verschillen iets waar ze samen voor willen staan. De Duivels geven ons een gevoel van eenheid dat sommigen nog maar zelden, of al lang niet meer, ervaren hebben.

De Rode Duivels tonen hoe diversiteit naast een uitdaging ook een troef kan zijn. ‘Benetton Belgium’, noemde de Financial Times onze ploeg vol lof. ‘Het team staat voor een idee: dat een natie vormen veel subtieler kan zijn dan van de bloed-en-bodem-soort’. Hoe ambigu ons land voor de buitenwereld ook kan lijken, het maakt van ons ‘een staande provocatie’ tegen de politieke krachten van de laatste tijd.

De Rode Duivels geven ons een reden om samen ergens voor buiten te komen. Je hoeft niet de prijs van een ticket naar Werchter op te hoesten om deze mooie zomeravonden met nobele onbekenden te delen. En als er een goal gescoord wordt, kan je schaamteloos je buurman aan het groot scherm in de armen vliegen. Ook dat is een drempel die we als nuchtere Belgen ineens kunnen overwinnen.

De Rode Duivels geven ons, hoe kort ook, iets terug wat we kwijt dreigen te raken: een gevoel van geborgenheid. Ergens thuis te zijn, ergens samen voor te staan, deel te zijn van een groter geheel. Het zijn kostbare momenten die steeds zeldzamer worden in onze samenleving. Dat bleek deze week opnieuw uit het Nationaal Geluksonderzoek. De helft van de Belgen voelt zich soms eenzaam. Eenzaamheid en vervreemding zijn een sluipend gif, en het wordt steeds moeilijker het tij te keren.

Als zoveel politici er niet meer in slagen een positief woord over te hebben voor onze samenleving, hoe kan je dan verwachten dat de bevolking dat nog doet. Nochtans is de nood aan geborgenheid één van de grootste uitdagingen van deze tijd. In plaats van azijn te drinken en vergif te spuwen, kunnen we vanavond beter een pint of een cola delen ergens voor een groot scherm. En een voorbeeld nemen aan al die supporters die dat gevoel van geborgenheid uit volle borst mee uitdragen.

De Rode Duivels gaven ons al vier prachtige overwinningen, maar ze brachten ons iets dat veel waardevoller was. Nog meer dan het spektakel dat ‘onze jongens’ al opgeleverd hebben, is dat iets om hen heel erg dankbaar om te zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234