Maandag 13/07/2020
Beeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

Wat bezielde Luc Van den Brande?

Stavros Kelepouris is journalist. 

U las het hier eerst: Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur bij de openbare omroep, wordt de nieuwe baas van de VRT-ombudsdienst. Voortaan kan iedereen voor zijn klachten terecht bij Van den Brande, die ze bovendien per direct zal opnemen met de gedelegeerd bestuurder.

Zo’n interne position switch is de enige logische verklaring voor een ontwikkeling die zich eerder deze maand afspeelde bij de VRT. Jan Huijbrechts, die in de raad van bestuur zetelt namens Vlaams Belang, kon niet lachen met een mop van komiek Geert Hoste. Begrijpelijk: wij kunnen daar ook zelden om lachen.

Huijbrechts schreef de voltallige raad van bestuur en gedelegeerd bestuurder Leo Hellemans aan, en liet middels een boze e-mail weten ‘persoonlijk geschoffeerd’ te zijn omdat Hoste het Vlaams Belang associeerde met de Hitlergroet. Huijbrechts ziet er ook een “bewust opgezette provocatie” in. Waarna de VRT-top de kritiek intern doorspreekt en het bewuste fragment, uit De ideale wereld, uiteindelijk niet online verschijnt.

Is dat censuur? Heeft Vlaams Belang via zijn vertegenwoordiger ingegrepen in de inhoud van een satirisch actuaprogramma van de openbare omroep? Het antwoord is genuanceerd. Er is niet gedreigd met politieke represailles als het fragment niet geknipt zou worden. En voor zover bekend uitte Huijbrechts zijn ongenoegen ten persoonlijke titel, niet omdat de partij hem daartoe gelast had.

Maar onschuldig is de episode allesbehalve. Huijbrechts had moeten beseffen dat een dergelijke mail, vanuit zijn positie, door de VRT-top wel degelijk als politieke druk ervaren kan worden. Een burger die aanstoot neemt aan een programma van de openbare omroep, kan met zijn klachten terecht bij de ombudsdienst. Dat geldt ook voor Huijbrechts.

Even belangrijk is de vraag wat Luc Van den Brande bezielde om een klacht uit een politiek benoemd orgaan persoonlijk aanhangig te maken binnen zijn omroep? Van den Brande heeft meer dan genoeg ervaring om te weten dat dat dom is. Hij had moeten zeggen: “Jan, ik moedig je aan om via de klachtendienst je punt te maken. Je begrijpt wel dat ik niet kan ingrijpen, dat zou al snel de indruk wekken van politieke inmenging.”

Dat Van den Brande het nodig vond zijn excuses aan te bieden in naam van de VRT, doet uitschijnen dat hij dit wel degelijk opvatte als een incident dat de al moeizame verhouding met het Vlaams Belang verder op de spits dreigde te drijven. Veel meer dan bewuste politieke inmenging gaat het hier om een bestuurder die denkt politieke vertegenwoordigers ter wille te moeten zijn. Dat is slecht nieuws op een moment dat een bepaalde politieke strekking steeds luider kritiek heeft op de inhoudelijke lijn in actuaprogramma’s van de VRT.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234