Woensdag 22/01/2020

Standpunt

Was uw handen na het plassen

Freek Evers. Beeld rv

Freek Evers is journalist.

“Maak werknemers echt paranoïde als je een cybersecurityoefening houdt in je bedrijf. Maak ze écht bang.” Dat was een van de tips van Philip De Bie, de chief information officer van de Picanol Group tijdens een digitaal congres in 2017. Daar zette hij uiteen hoe Picanol omgaat met het risico op cybercriminaliteit. Dat net zijn bedrijf getroffen is door een ransomware-aanval die al twee dagen het nieuws domineert, is brute pech.

Wie met cyberexperts spreekt, beseft heel snel: er zijn in Vlaanderen honderden, duizenden, misschien wel tienduizenden bedrijven wier digitale hygiëne serieus te wensen over laat. We zijn ons anno 2020 nog steeds niet voldoende bewust van de risico’s die nalatigheid met zich meebrengt.

En we kunnen nu met z’n allen onze neus ophalen voor wat er bij Picanol is gebeurd. Maar dat doen we beter niet, want ook met onze persoonlijke digitale hygiëne is het erbarmelijk gesteld.

Ik wil het aantal collega’s bij De Morgen niet tellen die op verschillende plekken hetzelfde wachtwoord gebruiken. Ik vrees dat ik het aantal collega’s op één hand kan tellen die een wachtwoordmanager gebruiken. Laat staan dat er veel collega’s zijn die voor hun e-mail- en socialemedia-accounts een tweefactorauthentificatie hebben aanstaan. En je kan veel zeggen over bedrijven zoals Apple, Google en Facebook: op dat vlak proberen ze hun gebruikers echt wel een gebruiksvriendelijke, veilige, broodnodige extra beveiliging aan te bieden.

Voor mijn part stopt u hier met de krant te lezen en spendeert u de rest van de tijd met het beveiligen van al uw accounts. Surf naar de website ‘Laat Je Niet Hack Maken’ van de Nederlandse techjournalist Daniël Verlaan. Hij legt er in bevattelijke taal en in duidelijke stappen uit hoe u zich het best beveiligt tegen hackers.

Lastig, vindt u? Uw handen wassen nadat u naar het toilet bent geweest is dat ook. Zeker in de gebouwen van DPG Media. Die Dyson handblazers maken hier zo’n schel geluid dat mijn tanden lijken af te breken. Ik droog mijn handen nog liever af aan mijn broek. Maar ik was ze wel. Uit respect voor mijn collega’s en vrienden.

Wie nonchalant omspringt met wachtwoorden, of onoplettend op een phishingmail klikt, brengt niet alleen zichzelf in verlegenheid, ook collega’s, vrienden en misschien wel het bedrijf waar u voor werkt. Stel u maar eens voor tot welke informatie een hacker toegang krijgt wanneer hij e-mails of persoonlijke berichten kan lezen.

Nu moet u niet plots paranoïde worden, zoals Philip De Bie voorstelde. Maar ik zou toch ten zeerste willen aandringen één punt toe te voegen aan uw lijstje van goede voornemens: was uw handen na het plassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234