Woensdag 19/02/2020

Standpunt

Was het Bart De Wever niet die waarschuwde dat de drugsmaffia zich zou inkopen in de politiek?

Bart EeckhoutBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Hoe verder het onderzoek naar de uitreiking van humanitaire visa vordert, hoe raadselachtiger de affaire wordt. Zowel gerecht als parlement heeft nog vele onbeantwoorde vragen, maar deze tussentijdse conclusie lijkt al vast te staan: dit zaakje stinkt.

Zo is er het bredere onderzoek naar een Turks-Assyrische familie, die in de beste maffiatraditie de zaakjes voldoende wist te diversifiëren: beetje drugshandel hier, beetje witwassen en omkopen daar.

Met het oprollen van deze in Antwerpen opererende drugsfamilie lijkt de ‘War on drugs’ van burgemeester Bart De Wever (N-VA) een mooi succes te pakken te hebben. Vervelend is wel dat er een verband schijnt te bestaan tussen de maffiaclan en Melikan Kucam, het van visafraude verdachte N-VA-raadslid uit Mechelen.

In te kopen in de politiek

Hoe sterk dat verband is, is nog voorwerp van onderzoek. Hoe dan ook zoeft er een boemerang met een rotvaart door de Antwerpse lucht. Want was het Bart De Wever niet die er voor waarschuwde dat de drugsmaffia op het punt stond zich in te kopen in de politiek (behalve dan in zijn eigen partij)?

En dan is er nog de gepriveligieerde samenwerking tussen de genaamde Kucam en het voormalige kabinet van de staatssecretaris van Asiel en Migratie. Nog altijd mogen we ervan uitgaan dat staatssecretaris Theo Francken en zijn medewerkers zich in de luren hebben laten leggen door een onbetrouwbare partner. Dat maakt de politieke verantwoordelijkheid niet noodzakelijk kleiner. De zo noodzakelijke controle en voorzichtigheid bij dit soort operaties is niet in acht genomen. Dat is een forse inschattingsfout.

Ook oud-staatssecretaris Francken zelf lijkt achter de feiten aan te lopen. Zo blijken een groot deel van de via tussenpersonen à la Kucam “uit de klauwen van IS geredde” vluchtelingen nog niet eens asiel aangevraagd te hebben. Van sommigen weten we niet eens waar ze zijn. Ook Francken weet het niet. Zoals hij blijkbaar ook niet goed wist dat de VN-vluchtelingenorganisatie, ook bij de specifieke bescherming van bedreigde minderheden, wel degelijk assistentie had kunnen bieden.

Dit is een nogal pijnlijke afbladdering van het beeld van gespierd en goed bestuur dat Francken als regeringslid graag van zichzelf verspreidde. Is het nog te vroeg om van wanbeheer te spreken?

Op zijn minst blijkt nu dat ook voor een regeringslid een dag maar 24 uur telt. Ofwel besteed je een groot deel van die tijd aan boeken schrijven, lezingen geven en Twitter vullen, ofwel aan goed bestuur. Het zou een volgende regering sieren dat ze haar excellenties eraan herinnert dat ze verkozen en vergoed worden om hun ogen op de bal te houden, en niet op sociale media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234