Maandag 18/11/2019
Beeld BELGA

Waregem Koerse: enkel maar parvenus en patsers?

Guido Everaert is blogger en columnist.

Nog nooit zoveel gepersonaliseerde nummerplaten bij elkaar gezien. Nog nooit zoveel Porsches, Jaguars en Range Rovers, blinkend op een weide zien staan, en toen moest het nog beginnen. Waregem koerse uiteraard. Het netwerk- en society event waar iedereen aanwezig moet zijn, die zaken doet in 'de Vlaanders'.

Of is het toch iets anders? Het event laat bijna niemand onverschillig en roept sterke meningen op. Parvenus, nouveaux riches, belachelijke hoeden, onmenselijk voor de paarden, een anachronisme, het is maar een greep uit de kreetjes.

Mij liet het altijd koud, ik had er niet echt iets mee, maar veel van mijn vrienden wel. Tijd om het dus zelf ook maar eens te ondergaan. Op 1 september moet ik geen kindjes meer naar school brengen, dat scheelt.

Het moet gezegd dat het evenement perfect en tot in de puntjes georganiseerd is, daar valt niet op af te dingen. Het kan ook niet anders, met veeleisende hardwerkende noeste Vlamingen die hier hun geld komen verteren. Die willen dat enkel doen als het in orde is, en zichtbaar!

Guido Everaert. Beeld Karin De Bruyn

Een paar clichés ontkracht, of minstens becommentarieerd.

'Het gaat om dierenmishandeling.' Ik ken daar te weinig van, ik zie wel dat die paarden omringd en verzorgd worden door een massa mensen, dat ze in betere vehikels vervoerd worden dan het autootje waar ik me in verplaats, en dat het sport is. Sport is iets om te winnen. Rijders en paarden trainen, en ja soms gebeurt er dan iets. Een paard struikelt en het moet afgemaakt worden. Gemiddeld één per twee jaar. Pech. En ik heb het niet voor verbieden, maar dat wist u allicht al. Ik had vroeger een jachthond. Die liep graag en uit eigen beweging. De dag dat hij dat niet meer kon heb ik hem laten inslapen... met veel verdriet. Misschien mis ik een nuance, dat zou kunnen.

'Triestige, verveelde vrouwen met hoeden.' Ik denk echt dat het voor een aantal vrouwen een triest hoogtepunt is, waarbij ze meer fun beleven aan de voorbereiding van het feest dan aan de dag zelf. De hoop eindelijk eens te mogen schitteren met de grote hoedenprijs van Willy Naessens, of toch minstens de ogen uitsteken bij 'de vrouwen van'. Want geef toe, met een hoed kun je lelijk voor lul lopen. En de cava-vriendinnen zullen altijd net iets mooier en eleganter uitgedost zijn, met net iets duurdere hoed, net iets beter kapsel.

Ja, er is helaas veel competitie en nijd op dat vlak. Veel tristesse over een outfit die er in de eigen slaapkamer schitterend uitzag en hier compleet belachelijk. De kleren van de keizer. Daarnaast zie ik ook veel gewone vrouwen, die een dagje genieten van een volksfeest. Want dat is het uiteindelijk ook. Niets meer, niets minder. Met frietkoten, hamburgertenten en bier. Net zoals op het veldrijden en het voetbal. Met wat meer hoogblond in de rangen, dat wel.

'Parvenus en patsers.' Geen enkel event ontsnapt aan viparrangementen, en bedrijven moeten zaken doen, aanwezig zijn en verbinden met de (lokale) politiek. Er liepen nogal wat politici rond, en managers. En daartussen bewegen zich altijd vastgoedballen met schreeuwerige, kostelijke designerjasjes, mouwen die te kort zijn om het spuuglelijke maar waanzinnig dure horloge te bedekken. Het geheel wordt meestal begeleid door van vreselijk slechte smaak getuigende schoenen en patserzonnebrillen. 'Ot mor diere genoeg es...'

Maar dat is het ergste niet. Het ergste is de wolk van aftershave die hun alfastatus onderlijnt. Daar is geen ontkomen aan. Die groep is hinderlijk en schreeuwerig. Het blijft een minderheid, met lokaal hoge concentraties.

Het is hinder die je zelf opzoekt in mijn ogen. Als je er geen last van wil hebben, sta je tussen de mensen die naar de drafwedstrijden kijken en er ook iets van kennen. En je drinkt een pintje en je lacht een beetje, zoals normale mensen dat doen. Je gaat daar niet staan zwammen met een magnumfles champagne, dat spaar je voor de beslotenheid van de viptent. Het is een beetje zoals de golden circle op concerten. Met een coupeke naar Motörhead kijken is ook not done.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik van plan was om 'in het late' binnen te vallen op een aantal feestjes, maar dat ik die beker aan mij heb laten voorbijgaan. Er was genoeg jeugd met blauw geruite hemdjes en enge broekjes om die feestjes op te leuken. Ik had daar geen plaats.

Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234