Donderdag 09/02/2023

Opinie

Wanneer een collega wordt doodgeschoten: na de dood van Razan al-Najjar, hulpverleenster in Gaza

Marleen Temmerman. Beeld photo_news
Marleen Temmerman.Beeld photo_news

Marleen Temmerman (voormalig directeur WGO), Marc Van Ranst (Viroloog KU Leuven), Paul Van Royen (Decaan Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen) ea.

Marleen Temmerman ea

Vrijdag 1 juni werd de Palestijnse hulpverleenster Razan al-Najjar doodgeschoten door een Israëlische sluipschutter terwijl ze gewonde demonstranten in de Gazastrook hielp. Dat ze in witte doktersjas en met de handen in de lucht nog 100 meter van het scheidingshek met Israël verwijderd was, heeft haar niet kunnen redden van de kogel.

In termen van nieuwswaarde is de dood van Razan oud nieuws. Er is al nieuw nieuws – erger: er zijn al nieuwe doden. Maar het bleef door ons hoofd spoken. Wij zijn medische hulpverleners, dokters, verpleegkundigen, ambulanciers, verzorgers. Wij zijn opgeleid om levens te redden. Wanneer een collega wordt doodgeschoten, laat dat ons niet koud. Na de initiële shock, zetten we graag nog even de feiten op een rijtje.

Sinds 30 maart protesteren duizenden Palestijnen op verschillende plaatsen langs de omheining rond de Gazastrook. Daarmee klagen ze aan dat ze in feite in een gigantische openluchtgevangenis leven.

De Israëlische regering heeft een licence to kill gegeven aan hun sluipschutters, die al meer dan 130 doden op hun geweten hebben en duizenden gewonden, waarvan velen voor het leven verminkt. Onze collega’s ter plaatse zonden ons beelden van zware verminkingen die zouden wijzen op het gebruik van kogels die inwendig ontploffen en zo enorme schade veroorzaken aan het bot en weefsel.

Al-Najjar is de tweede hulpverlener die door Israëlische troepen is gedood sinds het begin van de protesten. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn meer dan 200 anderen gewond geraakt en zijn 40 ambulances beschadigd.2

In een gezamenlijke verklaring uitten de Wereldgezondheidsorganisatie en verscheidene hoogstaande VN-organisaties hun afgrijzen voor de moord: “Aanvallen op medische teams in Gaza brengen niet alleen het leven en de gezondheid van personeel en patiënten in gevaar, maar ondermijnen ook de algehele capaciteit van het gezondheidssysteem in Gaza, dat al lijdt onder chronische onderfinanciering en enorme druk, verergerd door meer dan tien jaar militaire blokkade.”

Het doelbewust doden van een duidelijk identificeerbare hulpverlener door veiligheidstroepen tijdens een demonstratie is bijzonder verwerpelijk. Dit is een zware schending van de Conventies van Genève die specifiek bescherming bieden aan personen die niet aan de vijandelijkheden deelnemen. Bovendien is het moeilijk in te zien hoe dit te rijmen valt met de verplichting van Israël als bezettingsmacht om het welzijn van de bevolking van de Gazastrook te waarborgen.

Wanneer een hulpverleenster wordt doodgeschoten, moeten we actie ondernemen opdat dit niet herhaald wordt. De Belgische regering veroordeelde reeds Israëls disproportioneel gebruik van geweld en riep de Israëlische ambassadrice op het matje. Dit juichen we toe, maar het is naïef te denken dat dit het beleid van Israël zal wijzigen. We volgen daarom de Palestijnse bevolking in hun eis om alle economische, militaire en culturele relaties met het land stop te zetten tot het het internationaal recht respecteert.

België zou een groeiende groep overheden, culturele actoren, academici en bedrijven kunnen vervoegen in de beweging voor boycot, desinvestering en sancties. Bologna stemde recent als derde Italiaanse stad een militair embargo tegen Israël. Barcelona tekende ook. De Argentijnse Albiceleste annuleerde hun vriendschappelijke voetbalmatch in Jeruzalem. Ook Shakira beantwoordde de vraag van duizenden fans om niet op te treden in Tel Aviv.

België zou er goed aan doen hun voorbeeld te volgen. Internationale sancties zouden immers verder bloedvergieten kunnen vermijden.

Ondertekenaars: Prof Dr. Marleen Temmerman, voormalig directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie Prof Dr. Marc Van Ranst, Laboratorium Klinische en Epidemiologische Virologie, KU Leuven Prof Jan De Maeseneer, Emeritus Hoogleraar Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnszorg, Universiteit Gent Prof. Dr. Paul Van Royen, Hoogleraar Huisartsgeneeskunde, Decaan Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen Dr. Natalie Eggermont, spoedarts Dr. Anne Delespaul, huisarts Geneeskunde voor het Volk Dr. Hanne Bosselaers, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, voormalig arts in Gaza Dr. Dirk Van Duppen, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, OCMW- en gemeenteraadslid Dr. Sofie Merckx, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk, gemeenteraadslid Charleroi Dr. Wim De Ceukelaire, directeur G3W-M3M Prof. Dr. Benoit Nemery, faculteit geneeskunde, KU Leuven Dr Wouter Arrazola de Oñate, arts-onderzoeker Public Health and Inequity Dr. Selwa Othman, spoedarts Prof. Perrine Humblet, Ecole de Santé publique, ULB Dr. Geert Van Moorter, spoedarts Dr. Rita Vanobberghen, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk Dr. Naïma Hammami, arts infectieziektebestrijding en vaccinatie, Agentschap Zorg en Gezondheid Dr. Lieve De Lille, kinderarts Dr. Hakim Zoubeïdi, spoedarts Dr. Daan Van Brusselen, kinderarts Prof. Dr. Stéphanie De Maesschalck, onderzoeksgroep Equity in Healthcare, Ugent Dr. Sigrid Huyghe, huisarts Dr. Sarah Swannet, huisarts Dr. Jan Schrijvers, spoedarts Dr. Francesca Donders, gynaecologe.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234