Donderdag 30/03/2023

Meningen

Walter Zinzen: ‘De politiek heeft gelijk: in ‘De afspraak’ zit altijd hetzelfde links addergebroed’

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen
Lezersbrieven

De nieuwe ‘Afspraak’

De politiek heeft gelijk. In De afspraak komen altijd dezelfde gezichten voor: Rik Torfs, Mia Doornaert, Luckas Vander Taelen, Valerie Van Peel, Zuhal Demir en ander links addergebroed. Dat moet anders. Daarom stel ik voor dat decretaal wordt vastgelegd dat iedere dag op zijn minst één vaste gast in De afspraak zit. Op maandag: Bart De Wever. Op dinsdag: Tom Van Grieken. Op woensdag: Theo Francken. Op donderdag: Dries Van Langenhove. Op vrijdag wisselen deze vier heren elkaar af. Aan het hoofd van de VRT moet een échte verdediger van natuur en klimaat komen: Joke Schauvliege. Zo zal de VRT eindelijk de echte Vlaamse identiteit uitdragen en het pluralisme in onze samenleving weerspiegelen. Hoezee!

Walter Zinzen, Sterrebeek

VRT moet inleveren

De VRT moet 40 miljoen euro inleveren. Terecht en naar mijn gevoel nog te weinig. In vergelijking met Nederland is de dienstverlening ondermaats: Teletekst is afgeschaft en in de voormiddag zijn er op televisie geen nieuwsuitzendingen, behalve herhalingen van de vorige avond. Beste VRT, niet iedereen is mee met internet. Velen onder ons, belastingbetalers, willen nog gewoon ouderwets tv kijken. Alle energie wordt nu verspild aan het beconcurreren van de geschreven pers en het maken van prestigieuze afleveringen. Overheidsgeld moet goed besteed worden, niet aan het realiseren van megalomane projecten.

Jos Vlasman, Mortsel

Fietsdoden

Recent publiceerde het verkeersveiligheidsinstituut VIAS de resultaten voor het eerste semester van 2019: voor het eerst in jaren steeg het aantal letselongevallen, en het aantal fietsdoden was zelfs nooit zo hoog. Eén reactie trok meteen de aandacht: Antwerps gouverneur Cathy Berx pleit ervoor hoofdtelefoons of oortjes bij fietsers te verbieden. Nochtans wordt in het rapport van VIAS geen melding gemaakt van oorzaken, laat staan van zo'n eenzijdige fixatie op de tweewieler.

Een paar dagen later werd de discussie nog meer gevoed naar aanleiding van een ongeval tussen twee fietsers in Gent. In De Morgen van 8/10 pleit oud-politierechter Christian Van Hoorebeke ook voor een verbod, omdat “de fietser zich afsluit van alle geluid en de wagens niet hoort aankomen”. Als wagens niet tegen fietsen rijden, speelt dat geen rol, evenmin als fietspaden van de rijweg gescheiden liggen en voldoende breed zijn. Waarom moet de zwakke weggebruiker steeds defensief zijn en worden de echte oorzaken niet aangepakt?

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde leert ons alvast iets bij over de oorzaken van verkeersongevallen. Die zijn eigenlijk zeer goed bekend. De belangrijkste oorzaak is nog steeds overdreven snelheid: bij 30 procent van de dodelijke ongevallen was dit de oorzaak. Daarnaast speelt alcohol in één op de vier dodelijke ongevallen een rol. Automobilisten geven aan 4,2 procent van de tijd met hun gsm bezig te zijn tijdens het rijden. Of met iets anders.

Kunnen we dus de aandacht houden bij de zaken die ons daadwerkelijk doden? Als je een verbod op hoofdtelefoons voor fietsers voorstelt als antwoord op het dramatisch aantal fietsdoden, doe je aan pure victim blaming. Als je fietsers wil helpen, investeer in infrastructuur; niet in verboden. Alleen zo krijgen we meer mensen op de fiets, niet door ze te treiteren.

Jeffrey Claeys, fietser

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234