Donderdag 27/02/2020

Opinie

Wacht niet op de kinderwens, maar krijg een kind en zorg dat het kind gewenst is

Jeffrey WijnbergBeeld RV

Drs. Jeffrey Wijnberg is psycholoog, en publicist. Hij heeft een eigen praktijk in Groningen, Nederland en is gespecialiseerd in huwelijksproblematiek.

Verliefd, verloofd, getrouwd. Daarna het huwelijk bezegelen (consumeren) door zwanger te worden om te onderstrepen dat het gaat om een vruchtbare gemeenschap tussen man en vrouw die elkaar de liefde hebben verklaard en eeuwige trouw hebben beloofd. Zo was het ooit in lang vervlogen tijden. Nu wordt eerst getwijfeld of de ontmoeting tussen man en vrouw wel 'een relatie' genoemd mag worden, laat staan dat het stel zich bezighoudt met de voortplanting. Nee, dat voortplanten komt pas (veel te laat) aan de orde wanneer er sprake is van een uitgesproken kinderwens.

Ooit was die kinderwens een wens van het kind zelf: bij het uitblazen van de kaarsjes op de verjaardagstaart mocht hij in gedachten wensen voor een nieuwe fiets of een teddybeer. Vandaag de dag is een kinderwens het exclusieve domein van volwassenen: echtparen moeten van binnenuit voelen of zij de onweerstaanbare drang hebben om een kind op de wereld te zetten. Op het eerste oog lijkt deze moderne kinderwens een onschuldig verschijnsel. Maar in werkelijkheid is dit nieuwe fenomeen een broeinest van innerlijke conflicten en relationele problemen.

Zo zijn er vrouwen die in hun jongere jaren helemaal geen kinderwens ervaren, zelfs als volgens de officiële voorspelling (30-40) hun eierstokken moeten rammelen. Deze vrouwen gaan dan toch twijfelen aan hun vrouw-zijn en worden bang voor de toekomst. Later, als het al te laat is, krijgen zij misschien toch spijt dat ze nooit moeder geworden zijn. Dan zijn er de vrouwen met een zeer uitgesproken kinderwens. Bij deze vrouwen is het niet 'ik-wens-en-ik-zie-wel-wat-ik-krijg', maar eerder 'als-ik-wat-wens-dan-moet-ik-het-ook-krijgen', een niet onbekend vrouwelijk verschijnsel: wat zij wenst is niet vrijblijvend, maar eerder een eis die koste wat het kost ingewilligd moet worden.

Daarom draaien de medische vrouwenspecialisten tegenwoordig overuren om al die dwingende (late) kinderwensers met technische hoogstandjes aan een zwangerschap te helpen. U kunt zich wellicht voorstellen hoe groot het emotionele drama is als een succesvolle bevruchting uitblijft.

Die bevruchting wordt sowieso een probleem als de man niet meewerkt. Want ook hij mag tegenwoordig in alle eerlijkheid zeggen of er bij hem een kinderwens leeft. Daar was dan ook niet over nagedacht toen het concept van de moderne kinderwens werd uitgevonden, namelijk dat de man zou kunnen zeggen: 'helaas, ik ervaar geen kinderwens, dus kan het feest niet doorgaan'.

Mannen vinden niet meer dat het hun huwelijkse plicht is om nageslacht te leveren, maar pakken het democratisch ontwikkeld concept van de kinderwens als uitvlucht om hun vrijheid (en geld) te behouden. Vrouwen van dit soort mannen moeten hen er dan ouderwets 'inluizen' ('o, jee ik ben zeker vergeten om de pil te slikken') of toch nog op zoek gaan naar een man met kinderwens; en het hele idee van liefde-eerst-dan-een-kind omdraaien in eerst-een-kind-dan-wat-liefde.

Dan zijn er ook de stellen bij wie de kinderwens niet helemaal synchroon loopt: als hij het wil, wil zij niet en als zij het wil, wil hij niet. Nu is dat een vrij normaal relationeel patroon, maar zo voorbarig. Ik bedoel, ga pas aan het kind trekken na de scheiding, en niet als het kind nog geboren moet worden. Ik zeg ook: wacht niet op de kinderwens, maar krijg een kind en zorg dat het kind gewenst is. Zwanger worden: zo moeilijk is dat niet. Daar is in de loop der tijd niets aan veranderd. Het moeder- en vaderinstinct werkt vanzelf als het kind eenmaal geboren is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234